Pendarovski: NATO neće dozvoliti da se tenzije sa Kosova preliju na regiju

Alijansa neće dozvoliti da se tenzije na sjeveru Kosova prošire na zemlje u okruženju, kao ni unutar Kosova, izjavio je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Nekoliko desetaka vojnika Kfora povrijeđeno je u ponedjeljak u sukobu s demonstrantima srpske nacionalnosti u Zvečanu (EPA)

NATO neće dozvoliti da se tenzije na sjeveru Kosova prošire na zemlje u okruženju, kao ni unutar Kosova, izjavio je u petak predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski.

”Ocjene Alijanse su da dolazi do tačke ključanja na sjeveru Kosova, međutim, snage Saveza, koje će u međuvremenu biti pojačane dodatnim brojem vojnika, bit će dovoljne da se ne dozvoli da se nestabilnost proširi i na druge dijelove Kosova, a kamoli prema drugim dijelovima regije”, rekao je on.

Nekoliko desetaka vojnika Kfora, snaga međunarodne zajednice pod vodstvom NATO-a, povrijeđeno je u ponedjeljak poslije podne u sukobu s demonstrantima srpske nacionalnosti u Zvečanu, na sjeveru Kosova.

Srbi sa sjevera Kosova, među kojima je također bilo nekoliko desetaka povrijeđenih, usprotivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u opštine u tom dijelu Kosova nakon izbora koje su Srbi bojkotirali.

Stabilnost Kosova važna za stabilnost regije

Pendarovski je istakao da doprinos njegove zemlje predstavlja doprinos stabilnosti Sjeverne Makedonije i šire regije.

”Kao članica NATO-a, mi direktno pratimo situaciju na Kosovu. Naši vojnici nisu stacionirani na sjeveru Kosova, ali tamo imamo 65 vojnika. Cilj nam je da tu ostanemo i da u budućnosti povećavamo ovaj kontigent. Zajedno doprinosimo sigurnosti u regiji, jer ako doprinosimo stabilnosti Kosova, s kojim smo direktan susjed, doprinosimo i sopstvenoj stabilnosti i sigurnosti“, kazao je Pendarovski.

Makedonski predsjednik bio je domaćin učesnik sastanka u Ohridu na kojem je dogovoren Aneks sporazuma između Kosova i Srbije, podsjeća Radio Slobodna Evropa (RSE), prenosi Tanjug.

Na pitanje da li vjeruje da je ovaj sporazum još uvijek živ, Pendarovski je citirao stav visokog predstavnika Evropske unije za sigurnosnu i vanjsku politiku Josepa Borrella da se ”situacija na sjeveru Kosova mora riješiti bez obzira na to koliko će proces biti težak, jer pitanje ostaje važno za širu evropsku stabilnost i sigurnost”.

Izvor: Al Jazeera i agencije