Osmani: Evropski čelnici traže nove izbore na sjeveru Kosova

Predsjednica Kosova kaže da je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imala neformalan sastanak, bez pregovora, te da je od vlasti Kosova zatraženo održavanje novih izbora.

Sjever Kosova je i dalje glavna tema sa svim evropskim liderima, kazala je Vjosa Osmani (Reuters)

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je petak da je s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem imala neformalan sastanak, bez pregovora, kao i da je od vlasti Kosova zatraženo održavanje novih izbora na sjeveru Kosova.

Poslije drugog samita lidera Evropske političke zajednice (EPZ) u Moldaviji, novinarima je rekla da su sastanak inicirali predsjednik Francuske Emmanuel Macron i njemački kancelar Olaf Scholz, prenosi Tanjug.

“Nisam planirala sresti se s Vučićem. Nije prvi put da se nađemo s Vučićem na ovakvom sastanku. Ali, ovaj sastanak, koji je održan na insistiranje predsjednika Macrona i kancelara Scholza, nije bio pregovarački, već sastanak na kojem smo razmijenili mišljenja”, kazala je Osmani.

‘Srbija podržava kriminalne grupe’

Kako je rekla, sjever Kosova je i dalje glavna tema sa svim evropskim liderima.

“U ovom trenutku je ključno da Srbija prestane podržavati kriminalne grupe, koje prave većinu problema na sjeveru [Kosova]. Drugo je puna primjena dogovora postignutog u Ohridu, jer je Vučić više puta rekao da nema namjeru provoditi ga. Prekršio ga je najmanje osam puta i zbog toga je ključno da postoji jasna poruku Evropske unije”, kazala je Osmani.

Nakon sastanka Vučića i Osmani, Macron i Scholz su pozvali na organiziranje novih izbora na sjeveru Kosova, uz učešće Srba.

Izvor: Agencije