Kimberly West nova glavna tužiteljica Specijalnog suda za Kosovo

West je bila dio tima koji je krivično gonio Radovana Karadžića te dio tužilačkog tima u predmetu protiv Prlića i ostalih.

West: Čast mi je što sam imenovana za ovu važnu i izazovnu ulogu (Anadolija)

Kimberly West imenovana je za glavnu tužiteljicu Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, nakon postupka selekcije koji je organizovala Evropska unija, saopćeno je iz Suda.

“Čast mi je što sam imenovana za ovu važnu i izazovnu ulogu. Sa zadovoljstvom se pridružujem Specijalnom sudu”, izjavila je West nakon imenovanja, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, West je bivša savezna tužiteljica SAD-a s velikom iskustvom u domaćim i međunarodnim krivičnim istragama i dolazi iz Advokatske firme Ashcroft iz Bostona, gdje je bila partner od 2019. godine, radeći uglavnom na odbranama u slučajevima privrednog i finansijskog kriminala.

“Od 2008. do 2013. godine, radila je kao tužiteljica u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, gdje je bila dio tima koji je krivično gonio Radovana Karadžića zbog njegove uloge u srebreničkom genocidu”, navodi se u saopćenju.

West je bila i dio tužilačkog tima u predmetu protiv Prlića i ostalih za krivična djela počinjena u Mostaru i za uništenje Starog mosta.

Bogato iskustvo

Radila je kao tužiteljica duže od dvije decenije na lokalnom, državnom, federalnom i međunarodnom nivou.

Od 2015. do 2019. godine West je bila šefica Kancelarije za krivična djela u Javnom tužilaštvu Massachusettsa, prije čega je radila kao pomoćnica javnog tužioca u Odjeljenju za prevare u vezi zdravstvene zaštite, kao i u Odjeljenju za nacionalnu sigurnost kojem se pridružila nakon napada na Svjetski trgovinski centar i Pentagon 11. septembra 2001. godine.

West ima zvanje magistrice prava stečeno na Pravnom fakultetu Univerziteta Suffolk u Massachusettsu i članica je advokatske komore Massachusettsa. Osim toga, ima prvostepenu univerzitetsku diplomu Bostonskog koledža u Massachusettsu.

Ona postaje treća glavna tužiteljica Specijalnog suda, nakon Jacka Smitha koji je bio na toj dužnosti od 2018. do 2022. godine i Davida Shvendimana koji je bio na dužnosti od 2016. do 2018. godine.

Alex Whiting, koji je vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca od novembra 2022. godine, ostat će u toj ulozi dok West ne preuzme dužnost.

Izvor: Agencije