Kurti: Povećana kontrola vozila koja ulaze iz Srbije na Kosovo

Vučić razgovarao sa predstavnicima EU-a i Kvinte, dok je i dalje na snazi zabrana ulaska kamiona iz Srbije na Kosovo.

Na prelazu Merdare jutros je saobraćaj slab, ali nema zabrane za prelaz putničkih automobila (Tanjug)

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je na sjednici Savjeta nacionalne bezbjednosti razgovarano o opštoj sigurnosnoj situaciji u zemlјi, prije svega u četiri opštine na sjeveru Kosova i duž prelaza.

On je kazao da su sigurnosne službe podigle nivo sigurnosti, da su pojačane kontrole duž prelaza, kao i da je ograničen promet i povećana kontrola vozila koja ulaze iz Srbije, prenose Reporteri.

“Ono što je čudno je šutnja i tolerancija međunarodnih faktora prema djelovanju Srbije, koja stalno traži izgovore za destabilizaciju i eskalaciju”, rekao je Kurti.

Vučić razgovarao sa predstavnicima Kvinte

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je razgovarao sa predstavnicima EU-a i Kvinte.

“Zamolio sam ih da učine sve što je u njihovoj moći i spreče Kurtija da izazove novi rat na Balkanu”, objavio je Vučić na svom profilu na Instagramu.

Vučić se sastao se predstavnicima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Njemačke i šefom delegacije Evropske unije u Srbiji.

Zabrana ulaza kamionima

Na prelazu Merdare jutros je saobraćaj slab, ali nema zabrane za prelaz putničkih automobila, dok je obustavljen ulazak kamiona koji prevoze robu iz Srbije, ali i praznih kamiona sa registarskim tablicama koje izdaje Republika Srbija, javlja Tanjug.

Vlada Kosova je u srijedu zabranila ulazak robe iz Srbije na Kosovo, zbog hapšenja trojice kosovskih policajaca, objavio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla, potez koji je Beograd ocijenio suprotnim “svim evropskim principima”.

Protesti na sjeveru

Svecla je rekao da kamioni sa srbijanskim tablicama ne mogu ući na Kosovo, “do druge odluke”, objavio je portal Reporteri, prenijela je Hina.

Dodao je da svi kamioni s drugim registarskim oznakama mogu ući “ako nemaju srbijansku robu“.

“Do druge odluke [Vlade Kosova], svi kamioni sa srbijanskim tablicama neće moći ući na Kosovo“, rekao je ministar novinarima na Barama, mjestu gdje vlasti Kosova tvrde da su kidnapirana trojica policajaca.

Incident s hapšenjem kosovskih policajaca dolazi nakon protesta krajem maja, kada su se lokalni Srbi usprotivili da gradonačelnici, etnički Albanci, uz asistenciju policije, preuzmu dužnost nakon lokalnih izbora u četiri opštine, a koje su Srbi, koji čine većinu na sjeveru Koseva, bojkotirali.

Plan za normalizaciju odnosa

U sukobima je tada povrijeđeno 30 pripadnika mirovnih snaga (KFOR) i više od 50 demonstranata srpske nacionalnosti.

Srbija i Kosovo prihvatili su u februaru evropski plan za normalizaciju odnosa koji podržava SAD, potom u martu u Ohridu i Aneks za provedbu tog sporazuma, ali od toga trenutka napredak u dijalogu nije postignut zbog stalnih tenzija na sjeveru Kosova.

Srbija optužuje Kosovo da izbjegava provesti svoje obaveze po ranijim sporazumima i insistira na formiranju zajednice srpskih opština (ZSO), što traže i SAD i Evropska unija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada