Vlada Srbije skratila školsku godinu do 6. juna

Svi učenici koji ne budu zadovoljni uspjehom dobit će priliku da do 20. juna poprave ocjene na lični zahtjev.

U školi 'Vladislav Ribnikar' 3. maja 13-godišnji učenik je iz očevog pištolja ubio zaštitara i osmero školskih kolega (EPA)

Školska godina u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji završit će 6. juna, odlučila je u četvrtak Vlada, nepun mjesec poslije dvije tragedije koje su duboko potresle i podijelile društvo.

U beogradskoj osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” 3. maja 13-godišnji učenik je iz očevog pištolja ubio zaštitara i osmero školskih kolega, a teško ranio nastavnicu i još šestero učenika, od kojih je jedna djevojčica kasnije preminula u bolnici.

Dan kasnije u masovnoj pucnjavi 21-godišnjak je iz automtskog oružja u dva sela kod Mladenovca ubio osmero ljudi, uglavnom mladih, a još 14 ih ranio.

Nastava u školi “Vladislav Ribnikar” počela je 22. maja, na osnovu odluke Ministarstva obrazovanja, unatoč zahtjevima roditelja da se, zbog iznimnih trauma koje su djeca doživjela i preživljavaju ih u danima nakon pucnjave i ubistava u školi, školska godina zaključi sa 3. majem, kada je počinjen zločin.

Današnjom odlukom Vlada je odlučila skratiti školsku godinu, ostavljajući mogućnost školama čiji učenici to žele da nastave raditi do regularnog kraja školske godine 20. juna.

Škola ‘Vladislav Ribnikar’ će biti rekonstruirana

U tom se razdoblju, kako je navedeno u odluci, mogu realizirati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi te drugi oblici obrazovno-odgojnog rada u cilju poticanja socijalnih i emocionalnih vještina učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti.

Svi učenici koji ne budu zadovoljni uspjehom dobit će priliku da do 20. juna poprave ocjene na lični zahtjev, saopćila je Vlada.

Odlučeno je i da škola “Vladislav Ribnikar” bude rekonstruirana, tako što će biti izgrađen memorijalni dio u znak sjećanja na ubijene učenike i školskog čuvara.

Izvor: Agencije