Stoltenberg: NATO ne odustaje od političkog rješenja sukoba na Kosovu

Šaljemo dodatne trupe kako bi pomogle u deeskalaciji tenzija, a bataljon je u pripravnosti u slučaju da se situacija pogorša, rekao je generalni sekretar NATO-a.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg (EPA)

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da slanje dodatnih trupa na Kosovo ne znači da Alijansa odustaje od mogućeg političkog rješenja sukoba.

Stoltenberg je izjavu dao uoči neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u glavnom norveškom gradu Oslu.

Odgovarajući na pitanje novinara Anadolije da li slanje dodatnih 700 vojnika NATO-a na Kosovo i držanje bataljona u pripravnosti u slučaju potrebe znači da alijansa očekuje da bi neredi mogli prerasti u veći sukob u Evropi nakon ruskog rata u Ukrajini, Stoltenberg je rekao da to “ne znači da NATO odustaje od političkog rješenja.”

‘Deeskalacija tenzija’

Dodao je da šalju dodatne trupe kako bi pomogli u deeskalaciji tenzija i da je bataljon u pripravnosti u slučaju da se situacija pogorša.

U opštinama na sjeveru Kosova naseljenim većinom srpskim stanovništvom od ponedjeljka su porasle tenzije koje su prerasle u nasilje.

Lokalni Srbi okupljaju se na protestima kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog izbora novih gradonačelnika, traže i povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije iz zgrada opština.

NATO je tim povodom najavio slanje dodatnih vojnika na Kosovo.

Izvor: Agencije