U akciji ‘Start’ priveden načelnik općine Stari Grad

Policija je danas pretresala Općinu Stari Grad prema naredbi Suda BiH i Kantonalnog suda u Sarajevu i u saradnji s EUROPOL-om.

Načelnik sarajevske općine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić (Armin Durgut / PIXSELL)

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžbajrić lišen je slobode u sklopu akcije kodnog naziva “Start”, saopćila je glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Prema njenim riječima, u toku je ispitivanje u MUP-u KS od strane postupajućih tužilaca, prenosi Fena.

Policija je danas pretresala Općinu Stari Grad prema naredbi Suda BiH i Kantonalnog suda u Sarajevu i u saradnji s EUROPOL-om, a pod nadzorom postupajućih tužilaca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i Kantona Sarajevo.

Pretresi su trajali od jutros, a uhapšena je Alma Destanović, sekretarka Općine Star Grad.

Akcija ‘Start’

Pod istragom je više od deset fizičkih i pravnih osoba koje se sumnjiče za organizovani kriminal i zloupotrebe u višemilionskim iznosima, a pretresi se vrše na najmanje 20 lokacija.

Aktivnosti se odnose se na krivična djela organizovanog kriminala i pranja novca, kao i koruptivna krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja te primanje i davanje dara.

Glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu Azra Bavčić u međuvremenu je rekla da je Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu Tužilaštva protiv Hadžibajrića u jednom drugom predmetu, zbog krivičnog djela povreda prava iz radnog odnosa.

Hadžibajrić se tereti da je od marta 2020. do marta 2021. godine nezakonito otpustio šest državnih službenika i namještenika u Općini Stari Grad.

Izvor: Agencije