Zambija: Hrvatski parovi negirali krivicu, slijedi iznošenje dokaza

Naredna ročišta na Visokom sudu u Ndoli, DR Kongo, zakazana su za kraj iduće sedmice, kada se očekuje početak dokaznog postupka.

Svi optuženi su se izjasnili da se ne smatraju krivim i da razumiju optužnicu (Emica Elvedji / Pixsell)

Osmero Hrvata optuženih u Zambiji za pokušaj trgovine ljudima nakon što su iz Demokratske Republike Konga posvojili četvero djece u ponedjeljak su se na Visokom sudu u Ndoli izjasnili da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.

Četiri hrvatska para su se u ponedjeljak prvi put pojavila pred Visokim sudom, gdje je premješteno suđenje sa nižestepenog suda, prenosi Hina, pozivajući se na diplomatske izvore.

Svi su se izjasnili da se ne smatraju krivim i da razumiju optužnicu.

Iduća ročišta zakazana su za srijedu, četvrtak i petak iduće sedmice, kada se očekuje početak dokaznog postupka, odnosno saslušavanje svjedoka optužbe.

Hrvatskim državljanima sud je dopustio prevođenje postupka na hrvatski jezik.

Krivicu je na ročištu negirala i imigracijska službenica Zambije, koja je suoptužena s hrvatskim parovima.

Sud je u ponedjeljak prihvatio i proširenje optužnice na desetu osobu, državljanina DR Kongo s prebivalištem u Zambiji.

Brane se sa slobode

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz DR Kongo u dobi od jedne do tri godine, kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) izdalo hrvatske dokumente za djecu.

Uhapšeni su 7. decembra na aerodromu u Ndoli, kada su s djecom namjeravali napustiti Zambiju, zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Proveli su u zambijskom zatvoru skoro sedam sedmica, do 23. januara, kada su pušteni da se brane sa slobode.

Sudija je na ročištu 6. februara odlučio prekinuti suđenje te je naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovno vraćeni u pritvor, zbog širenja optužnice za ista krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode.

Izvor: Agencije