Troškovi roaminga između EU-a i Zapadnog Balkana manji od 1. oktobra

Ukupno 38 operatera iz članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana nedavno je odredilo gornju cijenu podatkovnog roaminga u oba smjera između EU-a i Balkana.

'Smanjenje cijena roaminga između EU-a i Zapadnog Balkana od 1. oktobra ove godine donijet će koristi građanima i poduzećima EU-a i Zapadnog Balkana', poručuju iz EU-a (Reuters - Ilustracija)

Troškovi roaminga između Evropske unije i Zapadnog Balkana će se smanjiti, a nove cijene stupaju na snagu 1. oktobra.

U skladu s obavezom potpisanom u decembru prošle godine, 38 operatera iz zemalja članica Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana nedavno je odredilo gornju cijenu podatkovnog roaminga u oba smjera između EU-a i Zapadnog Balkana.

Nove cijene stupaju na snagu 1. oktobra, prenosi Anadolija.

U decembru prošle godine, na marginama summita EU – Zapadni Balkan u Tirani, pružatelji usluga iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Srbije, Sjeverne Makedonije, Njemačke i Austrije potpisali su deklaraciju o dobrovoljnom smanjenju troškova podatkovnog roaminga od 1. oktobra ove godine. Među njima je i austrijska grupacija A1 u čijem je sastavu slovenski operater A1 Slovenija.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen istaknula je tada da je to dobro za ekonomiju, turizam i ljude.

Potpisnici saopćenja složili su se da će sniženje troškova roaminga stupiti na snagu 1. oktobra 2023. Dali su si još nekoliko mjeseci da dogovore gornju cijenu prijenosa podataka u oba smjera između EU-a i Zapadnog Balkana.

Ograničenje cijena

Kako je prije nekoliko dana najavljeno u Briselu, najviši nivo maloprodajnih cijena za jedan gigabajt podataka smanjit će se na sljedeći način: 1. oktobra 2023. na 18 eura, 1. oktobra 2026. na 14 eura i 1. oktobra 2028. na devet eura.

Povjerenik za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi pozdravio je sporazum operatera.

“Smanjenje cijena roaminga između EU-a i Zapadnog Balkana od 1. oktobra ove godine donijet će koristi građanima i poduzećima EU-a i Zapadnog Balkana. Predani smo da damo sve od sebe kako bismo ubrzali istinsku integraciju Zapadnog Balkana u naše jedinstveno tržište”, rekao je.

U Briselu očekuju da će postavljanje gornje granice cijena smanjiti cijene roaminga za korisnike koji putuju između EU-a i Zapadnog Balkana. Ograničenje cijena potiče i pojednostavljuje poslovnu, kulturnu, turističku i drugu razmjenu između EU-a i Zapadnog Balkana te jača veze između susjednih regija, smatraju.

Prema potpisanoj obavezi, svaki pojedini operater odlučuje kako će smanjiti troškove, primjerice kroz popuste, posebne pakete ili nove tarife.

Niža cijena mobilnog prijenosa podataka morat će biti dostupna najširem mogućem rasponu krajnjih korisnika bez prepreka ili uvjeta povezanih s paketima kućne mreže.

Ovo je jedna od mjera za približavanje regije EU-u. Troškovi mobilnog roaminga u zemljama zapadnog Balkana, kamo putuje i mnogo Slovenaca, znatno su viši u usporedbi s eurotarifom koja je na snazi ​​u Uniji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada