Počeo ‘bijeli štrajk’, na hrvatskim sudovima samo hitni predmeti

U naredne dvije sedmice odgađaju se sve radnje u prvostepenim postupcima, dok će se u drugostepenim postupcima održavati sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka.

Za vrijeme trajanja mjera upozorenja sudije koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove (Pixsell)

Na hrvatskim sudovima u ponedjeljak je počeo tzv. bijeli štrajk sudaca koji Udruga hrvatskih sudaca (UHS) naziva mjerama upozorenja zbog izostanka dijaloga s izvršnom vlasti oko povećanja plata i navodi da će u njima sudjelovati dvije trećine prvostepenih sudija.

Tokom bijelog štrajka koji će trajati iduće dvije sedmice, do 19. maja, sudije neće raditi u e-spisu, neće se provoditi registracija novih pravnih subjekata, rješenja o nasljeđivanju niti, naprimjer, razvod braka, istaknula je ranije predsjednica jednog od zagrebačkih ogranaka UHS-a Vesna Horvath, prenosi Hina.

U drugostepenim postupcima održavat će se sjednice vijeća, ali bez otpreme odluka, a izuzetak na svim nivoima su hitni predmeti u kojima bi mogla nastupiti nenadoknadiva šteta.

Za vrijeme trajanja mjera upozorenja sudije koji provode mjere bit će na radnom mjestu i obavljati ostale poslove u okviru svoje sudijske dužnosti cijelo radno vrijeme, ističe UHS.

“U mjerama upozorenja sudjelovat će više od 70 posto prvostupanjskih sudaca, a imamo i podršku državnih odvjetnika. Hitni predmeti rješavat će se bez odgode, no mjere podrazumijevaju kako se neće raditi u e-spisu, neće se provoditi registracija novih pravnih subjekata, rješenja o nasljeđivanju, niti, primjerice, razvod braka’’, ističe Vesna Horvath, predsjednica UHS-ovog Ogranka III Zagreb, dodajući kako su obavijesti o odgodi ročišta poslane strankama.

Povećanje osnovice

Ministarstvo pravosuđa i uprave prošle srijede je najavilo da se hitnim izmjenama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika predlaže povećanje osnovice od osam posto za sve pravosudne zvaničnike i dodatno povećanje od 26,28 posto za pravosudne zvaničnike prvog stepena.

Tim prijedlogom Zakona sudijama i zamjenicima državnih tužitelja na prvom stepenu primanja će nominalno porasti u prosjeku 513 eura u neto iznosu, naveli su iz ovog ministarstva.

Predloženi će zakon Ministarstvo pravosuđa i uprave uputiti u zakonsku proceduru u hitni postupak, dodali su u saopćenju.

Izvor: Agencije