Ružić podnio ostavku na mjesto ministra prosvjete Srbije

Četiri dana nakon masakra, Branko Ružić je položio vijenac i upisao se u knjigu žalosti u OŠ ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu, a potom podnio neopozivu ostavku.

Ružić je, nakon masovnog ubistva u beogradskoj školi, rekao kako je odgovornost za tragediju 'na svima nama zajedno' (Tanjug)

Ministar prosvjete Srbije Branko Ružić podnio je neopozivu ostavku premijerki Srbije Ani Brnabić, rečeno je agenciji Tanjug iz tog ministarstva.

U dopisu koji je poslao predsjednici Vlade, Ružić je još jednom „u neizrecivom bolu izrazio najdublje saučešće najmilijima postradalih“, te dodao da „mali anđeli počivaju u miru i da nam Bog pomogne da se ovako nešto više nikada ne ponovi“.

„Dramatične slike događaja iz škole, suze prolivene pri izjavljivanju saučešća neutešnim roditeljima postradale dece doživotno ću nositi kao pečat na duši“, poručio je Ružić u pismu premijerki.

Podsjetimo, u Srbiji je danas treći dan žalosti zbog masovnog ubistva u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, u kojoj je 3. maja učenik sedmog razreda hicima iz očevog pištolja ubio osam učenika i radnika osiguranja, a ranio šestoro đaka i nastavnicu. Dan nakon tog masovnog ubistva, 4. maja u okolini Mladenovca i Smedereva Uroš B. (21) hicima iz kalašnjikova ubio je osam, a ranio 14 osoba.

Četiri dana nakon masakra, Ružić je položio vijenac i upisao se u knjigu žalosti u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu.

Pitanje odgovornosti

On je 3. maja navečer rekao kako je odgovornost za tragediju u školi na Vračaru – „na svima nama zajedno“.

„Odgovornost nosimo svi mi zajedno i ovo je slučaj koji na neki način podseća na one slučajeve koji se događaju u nekim zapadnim društvima, ali i na Krimu, Aziji, Australiji i to je tzv. kopiket mantra (oponašanje) koju primenjuju, ali prvi put se tako nešto dogodilo u našoj zemlјi“, rekao je ministar.

Ranije tog dana je bio kategoričan i kazao kako sistem nije zakazao po pitanju vršnjačkog nasilja prema dječaku koji je počinio masovno ubistvo u školi.

„Što se tiče navodnog vršnjačkog nasilja, koje je u nekom prethodnom periodu izvršeno nad ovim, nažalost, vinovnikom ovog tragičnog događaja, sistem ni tada nije zakazao. Postoje nalazi i Dečije klinike ‘Tiršova’ i centra za socijalni rad. Radi se o rasekotini na usni do koje je došlo u školi glume koja inače nije u sistemu prosvete, dakle u privatnoj školi glume”, rekao je Ružić.

Na pitanje novinara kako je „zapadni model ponašanja“ doveo do incidenta, Ružić je naveo da svaki model ima pozitivne i negativne strane.

„Uđite sami na internet i pogledajte poslednjih šest meseci koliko je bilo sličnih događaja u društvima koji su promoteri, za nas, a i za mene lično, negativnih vrednosti“, naveo je ministar.

Izvor: Al Jazeera i agencije