Objavljeni novi snimci rušenja Starog mosta

Uništavanje Starog mosta u Mostaru 1993. godine snimala je posada Hrvatske vojske sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada.

Stari most je uništen 1993. godine (EPA)

Jedinstvena organizacija boraca grada Mostara (JOB) i Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara odnedavno su u posjedu autentičnog filmskog materijala koji sadrži ekskluzivne snimke granatiranja i rušenja Starog mosta u Mostaru 8. i 9. novembra 1993. godine. Te snimke u proteklih 30 godina, sve do danas, nisu bile viđene u javnosti, saopćili su.

Snimci, prema njihovom saopćenju, potvrđuju da je uništavanje Starog mosta snimala posada Hrvatske vojske (HV) sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada.

Dodaje se kako njihova kamera u kontinuitetu prati putanje više od 50 projektila koje ispaljuje tenk HVO-a sa lokaliteta Stotina, tada lociranog na zapadnoj strani Bulevara iznad mostarskog naselja Kolonija, navodi se u saopćenju.

Patološka mržnja

Kako ističu, videomaterijal prikazuje i trenutke kada članovi posade HV-a radiovezom navode posadu tenka da izvede što preciznija gađanja luka i temelja Starog mosta, dok svojoj znatiželjnoj komandi telefonom dojavljuju “kako se odvija i u kojoj fazi je dospjelo rušenje Starog mosta”.

„Sadržaj snimljenog materijala, sa brutalnim psovkama, sočnim komentarima i rafalima odobravanja i slavlja nad svakim direktnim pogotkom granate u tijelo mosta, takođe neporecivo svjedoči da je Stari most sa kompletnom historijskog jezgrom granatiran i rušen iz patološke mržnje prema islamskom historijskom naslijeđu, a ne nikako kao logičan vojni cilj koji treba uništiti“, navodi se u saopćenju.

Smatraju da je novootkriveni filmski materijal do danas zasigurno najuvjerljivije i neporecivo filmsko svjedočanstvo o tome ko je inspirirao, naredio, pratio tok granatiranja i slavio rušenje Starog mosta.

„Iako je Haški sud u konačnoj presudi šestorki političkih i vojnih dužnosnika paradržave ‘Herceg Bosna’ 29. novembra 2017. godine jasno definirao da je Stari most srušen granatama iz tenka sa položaja HVO-a, filmski materijal koji posjedujemo stavlja definitivno pečat i žigoše sramnu ulogu nalogodavaca ovog planetarnog kulturnog zločina od kojeg se službeni Zagreb i hrvatska struktura vlasti u Mostaru i Hercegovini, još nikada nisu ogradili”, zaključuje se u reakciji.

Oručević: Snimci kao opomena

Direktor Centra za mir i bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević je kazao da je film slučajno otkriven. Prema njegovim riječima, film potvrđuje sve ono što je presudio Haški tribunal u dijelu presude šestorci koji se odnosi na rušenje Starog mosta.

„Ponosan sam danas na činjenicu da od prvog dana ovog stravičnog rušenja nikada nismo optuživali hrvatski narod, nego monstrume koji su ovo naredili i izvršili. Ponosan sam što smo Stari most odlučili graditi zajedno sa Svjetskom bankom i UNESCO-om još 1997. i što je pored brojnih zemalja koje su učestvovale u izgradnji, hrvatska Vlada na čelu sa premijerom (Ivicom) Račanom došla u Mostar i podržala projekat ‘Stari most – spomenik mira'“, naveo je Oručević.

„Ove snimke neka dobro gledaju oni koji olako spominju rat i sukobe, neka im bude opomena kroz šta su prošli građani našeg grada i Bosne i Hercegovine. I neka znaju, rekao sam to i 9. novembra 1993. godine: nema tih granata koje su mogle ubiti našu zajedničku ljubav prema ovom gradu i svemu onome što je kroz vijekove bio“.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada