Kako razgovarati sa djecom o pucnjavi u školi

Pucnjave sa velikim brojem žrtava, te informacije o njima, mogu izazvati različite emocije kod djece koje traže reakciju odraslih kako bi se ispravno kanalisale.

Srbiju su potresle dvije masovne pucnjave sa velikim brojem žrtava u dva dana (Reuters)

Na Institutu za kriminološka i sociološka istraživanja u Srbiji napravili su smjernice za roditelje i djecu nakon pucnjava sa velikim brojem žrtava u Beogradu i Mladenovcu.

U nastavku možete pročitati kako pomoći svome djetetu u ovome slučaju:

“Ovaj događaj može izazvati različite emocije kod djece, kao što su osjećaj straha, panika i anksioznost povodom sopstvene bezbednosti i bezbednosti njihovih bližnjih. Takođe, može biti primetan i osećaj tuge i krivice. Ovde nudimo savete koji mogu pomoći da razgovarate sa decom o pucnjavi u školi.

Započnite razgovor

Može delovati da je teško pronaći pravi trenutak za razgovor. Ipak, izbegavanje razgovora može dovesti do pojačanog osećanja zabrinutosti i zbunjenosti i ostavlja otvoren prostor za dezinformacije kojima su deca izložena.

Objasnite detetu da želite da razumete kako se oseća. Jeste teško, ali ne zaboravite da ste vi svom detetu najveća podrška!

Stvorite sigurnost

Pitajte dete o tome šta ono zna o pucnjavi koja se dogodila i kako se povodom toga oseća. Dopustite deci da izraze svoja osećanja i postave vam sva pitanja koja imaju. Uverite ih da je normalno to što osećaju i budite iskreni – nemojte lagati.

Razrešite svaku potencijalnu zabrinutost koja nije utemeljena (npr. da se pucnjava u školi dešava često, da škola nije bezbedno mesto). Uverite ih da su da vama sada bezbedni.

Normalizujte osjećanja

Objasnite detetu da se svi uplaše kada su u opasnosti. Strah je način kako nas naša tela upozoravaju i pripremaju za akciju kada se nešto opasno događa. Pomozite deci da shvate da su njihove prirodne reakcije normalne. Podelite i vaša osećanja, podelite da je normalno biti uplađen i da ste tu, da ste zajedno, na sigurnom.

Osmotrite znakove traume

Normalno je da deca budu u nekoj meri zabrinuta povodom pucnjave u školi. Ako vam dete izgleda izuzetno uplašeno, ljudo ili povučeno, potražite stručnu pomoć. Uključite stručnjake za mentalno zdravlje ili kontaktirajte neku od organizacija koje se bave pružanjem podrške deci i roditeljima nakon ovog događaja.

Pratite dijete u narednom periodu

U narednim danima i nedeljama obratite pažnju na to da li dete ispoljava neke od sledećih simptoma: socijalno povlačenje, promene u ponašanju u odnosu na vas, vršnjake ili nastavnike, teškoće sa spavanjem (zaspivanjem, buđenjem noću i sl.), smanjen ili povećan apetit, glavobolje ili stomačni problemi, impulsivno ili agresivno ponašanje. Ukoliko primetite prisustvo više ovih znakova, ponudite detetu da potražite pomoć od psihologa, psihoterapeuta ili psihijatra sa kojim dodatno može razgovarati o onome što ga muči.”

Izvor: Al Jazeera i agencije