Sindikat osnovnog obrazovanja upozorava: Pitanje je dana kad će se nešto slično desiti u Sarajevu

Očigledno je da nemamo dovoljno jak odbrambeni mehanizam da bi sve pošasti modernog doba mogli prevenirati i spriječiti da se dese, navode iz Sindikata osnovnog obrazovanja u KS.

Sistem ne pruža zaštitu prosvjetnim radnicima, poručuju iz Sindikata osnovnog obrazovanja Kantona Sarajevo (AP)

Povodom ovosedmičnih događaja koji su se desili u beogradskoj osnovnoj školi reagirao je i samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo, poručujući kako se mora djelovati kako se sličan scenarij ne bi ponovio i u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

“Pitanje je dana kada će se beogradski scenarij prenijeti i nešto slično desiti u Sarajevu jer je očigledno da dovoljno jak odbrambeni mehanizam, ne samo u obrazovanju već općenito u društvu, nemamo, da bi sve pošasti modernog doba mogli prevenirati i spriječiti da se dese”, navode sindikalci u zvaničnom saopćenju koje potpisuje Saudin Sivro.

U saopćenju dodaju kako sarajevske škole nemaju nikakva rješenja, te kako sistem ne pruža zaštitu prosvjetnim radnicima.

“Javnost ne zna da se gotovo svakodnevno dešavaju verbalni napadi i maltretiranja, nasilje i prijetnje koje se upućuju radnicima u školama u Sarajevu. Osobe, najčešće roditelji učenika, koji prave probleme u školama po običaju ne budu udaljene iz škola i ne bude im trajno zabranjen pristup niti budu kažnjene. A to sve gledaju djeca u školama i onda je za očekivati beogradski, američki ili neki drugi scenarij tu oko nas, u našoj blizini”, navode.

Dalje navode kako djeca kopiraju ono što rade odrasli i ističu kako se prosvjetni radnici osjećaju nesigurno zbog, kako navode, inertnosti Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo te i ovaj put traže da prosvjetni radnici dobiju status službenog lica.

Poziv na reakciju

“Odgoj je odavno postao misaona imenica u školama jer učitelji i nastavnici svoju energiju troše na instant i kvazireforme, postajući pisari, sve manje učitelji, a nekada su prije svega bili odgajatelji i pedagozi pa tek onda radnici u obrazovanju”, piše, između ostalog, u saopćenju.

Dodaju kako probleme u školama neće iskorijeniti ishodi učenja i formativno ocjenjivanje, javne nabavke i tenderi za detektore metala, zapošljavanje socijalnih radnika i psihologa u izbornim godinama, angažman naoružanih zaštitarskih službi, traženje najboljeg sistema ocjenjivanja sve dok je obrazovni sistem takav da imamo “školu zbog ocjena, a ne zbog znanja”.

“Interdisciplinarni pristup svih aktera u obrazovanju prilikom kreiranja zakonskih rješenja i zajedničko djelovanje u praksi, posebno protiv onih koji se ne ponašaju u skladu sa zakonom, kao i usmjeravanje energije u školi i u porodici prvenstveno prema odgoju pa tek onda prema obrazovanju, jedini je put za poboljšanje stanja u obrazovanju i vraćanje povjerenja prosvjetnih radnika u sistem i općenito poboljšanje stanja u društvu”, poručuje predsjednik sindikata Sivro.

Za njega, i članove sindikata na čijem čelu je on, loš odgoj kod kuće i teška društvena, politička, socijalna i ekonomska realnost u zemlji generiraju i proizvode probleme na ulici i u školi.

Pozvali su, na kraju, premijera Kantona Sarajevo Nihada Uka i resornu ministricu Naidu Hota-Muminović da reaguju preventivno i u skladu sa svojom funkcijom te ovlaštenjima.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada