Peti maj, bolno sjećanje na ubijenu djecu Sarajeva

Prema podacima Udruženja roditelja ubijene djece, tokom opsade Sarajeva, koja se smatra najdužom opsadom u historiji modernog ratovanja, ubijeno je 1.601 dijete.

U horu je simbolično bilo 1.601 dijete u sjećanje na isti broj ubijene djece tokom opsade Sarajeva (Al Jazeera)

Veliki broj građana Sarajeva, te predstavnika javnih funkcija, obilježio je Dan sjećanja na ubijenu djecu opkoljenog Sarajeva u periodu 1992. do 1995. godine.

Za Sarajevo, 5. maj je jedan od bolnijih dana koji svake godine pogodi srca svih onih kojima je glavni grad Bosne i Hercegovine blizak srcu.

Prema podacima Udruženja roditelja ubijene djece, tokom opsade Sarajeva, koja se smatra najdužom opsadom u historiji modernog ratovanja, ubijeno je 1.601 dijete.

Veliki broj građana i javnih ličnosti i ove godine odao je počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva (Al Jazeera)

Neka od djece su ubijena snajperskim hicima, dok su se igrala u dvorištu ili na putu od kuće do škole ili natrag.

Na jednu od najvećih tragedija ratova na prostoru bivše Jugoslavije 90-ih godina prošlog stoljeća podsjeća spomenik u Velikom parku u centru Sarajeva, djelo bosanskohercegovačkog umjetnika Mensuda Keče.

Sarajlije se tokom godine na više načina prisjećaju svojih ubijenih sugrađana (Reuters)

 

Manifestaciji su prisustvovale porodice ubijenih, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i Željko Komšić te brojni predstavnici svih nivoa vlasti i udruženja.

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, podsjetio je kako je tokom opsade grada ubijeno 1.601 dijete, a da porodice i dalje najviše tišti to što niko od odgovornih za zločine nije procesuiran.

“Iz tog razloga danas će ovdje u horu biti prisutno 1.601 dijete. To je simbolika jer je to broj ubijene djece tokom opsade grada i ide univerzalan performans sa porukom, isključivo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine je u protekle tri decenije još ni jednu optužnicu nisu podigli, a ne da su procesuirali i kaznili one koji su činili tako brutalne zločine nad najmlađom populacijom ovog grada“, kazao je Grabovica.

Ističući da organizatori smatraju da će današnji performans imati jak odjek u javnosti, Grabovica je kazao da žele podsjetiti sve na ono što se ovdje dešavalo i koliko su važni mir i sloboda kako se zlo iz 90-tih godina nikada i nikome ne ponovi.

Prisutnim je rekao da je današnji program organiziran kako bi se podsjetilo na strašnu istinu i veliku bol zbog stradanja djece tokom opsade Sarajeva.

Dodao je da se danas ne želi govoriti o mržnji, već da žele samo da se istina nikad ne zaboravi i da bude opomena da e slično zlo nikada i nikome ne dogodi.

Djeca iz sarajevskih škola odaju počast ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva (Al Jazeera)

Amerisa Ahmetović, predsjednica Udruženja civilnih žrtava rata, istakla je da je potrebno promijeniti pristup i intenzivnije raditi na jačanju kulture sjećanja i opominjanja.

“Potrebno je sve iz temelja uraditi, promijeniti. Ono što je ključno u svemu ovome je da našu djecu, generacije koje dolaze, podstićemo na ono što se desilo, da im stalno govorimo, upozoravamo na zla koja su se dešavala u prethodnom ratu i zla koja se inače događaju u životu, da budu smireni, da budu djeca, a da mi budemo njihova podrška“, rekla je Ahmetović.

Muzej ratnog djetinjstva

Sarajlije se tokom godine na više načina prisjećaju svojih ubijenih sugrađana. Prije nekoliko godina u glavnu gradsku ulicu Titova postavljeno je 11.541 crvenih stolica, kao podsjetnik na 11.541 ubijenu žrtvu u gradu tokom opsade.

Male crvene stolice sa igračkama simbolizirale su ubijenu djecu. Bolan prizor su bile igračke, baloni, cipelice koje su članovi porodica, prolaznici ostavljali na ovom mjestu.

Vlada Kantona Sarajevo je 2019. godine donijela odluku da će se 5. maj obilježavati kao Dan sjećanja na ubijenu djecu Sarajeva.

Iz Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva često su skretali pažnju da bh. tužilaštvo nije učinilo dovoljno za procesuiranje zločina nad ubijenom djecom Sarajeva.

U Sarajevu postoji Muzej ratnog djetinjstva čije postavke podsjećaju na strahote kroz koje su djeca prošla, te kako je izgledala njihova svakodnevnica. U centru grada se nalazi spomen-obilježje ubijenoj djeci, kao i spomen soba.

Bol roditelja ne prolazi (Reuters)

Vojska Republike Srpske (VRS) i Jugoslavenska narodna armija (JNA) su od početka opsade, 5. aprila 1992. do njenog okončanja 29. februara 1996. ubili više od 11.500 građana.

Izvor: Al Jazeera i agencije