Udruženja žrtava: Presuda dokaz o učešću Srbije u agresiji na BiH

Predstavnici udruženja žrtava smatraju da je presudom Stanišiću i Simatoviću potvrđeno da je Srbija bila uključena u agresiju na Bosnu i Hercegovinu.

Stanišić i Simatović pravosudno osuđeni na po 15 godina zatvora (EPA)

Kada Hotić iz udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa u prvoj reakciji na konačnu presudu Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kojom su osuđeni na po 15 godina zatvora za zločine počinjene tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, kazala je kako se osjeća lijepo jer se sve vrijeme bori za istinu i pravdu, prenosi Anadolija.

Hotić je kazala kako “nijedna kazna ne može podmiriti zločine koje su počinili”, ali su Haški tribunal i Mehanizam koji ga je naslijedio u presudama uspjeli dokazati da su zločini počinjeni i izreći kazne počiniocima, i u tome je njihov značaj.

“Ova dvojica (Stanišić i Simatović, op. a.) dokaz su da je Srbija učestvovala u agresiji na Bosnu i Hercegovinu…, a Tribunal je dokazao da je počinjen genocid u Srebrenici i sve zločine. Nadam se da će ova presuda doprinijeti pomirenju i priznanju odgovornosti za počinjene zločine”, rekla je Hotić, prenosi Anadolija.

Apelaciono vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) izreklo je danas konačnu presudu kojom su bivši rukovodilac Službe državne bezbjednosti (SDB) Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina.

Tahirović: Srbija involvirana u rat u BiH

Predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović izjavio je nakon današnje presude kako je definitivno potvrđeno da je Srbija bila involvirana u rat u Bosni i Hercegovini.

Podsjećajući da je ova presuda nešto što žrtve čekaju tri decenije, Tahirović je ukazao na značaj današnje konačne presude.

“Dočekali smo konačno da je neko iz Srbije, znači iz samog državnog vrha Srbije presuđen za zločine u Bosni i Hercegovini, naravno i u Hrvatskoj i ovim je definitivno potvrđeno da je Srbija bila involvirana u rat u Bosni i Hercegovini, odnosno da je preko svoje Državne bezbjednosti slala vojnike, odnosno svoje elitne jedinice koje su činile zločine na prostoru BiH”, rekao je Tahirović za Anadoliju.

Govoreći o satisfakciji žrtava, odnosno da li je uopšte mogu imati, Tahirović je kazao kako „kada pogledamo cjelinu, kada pogledamo šta se dešava širom svijeta, ubijaju Palestinu, pa sada i Ukrajinu, kada pogledamo sve zločine koji se i danas čine, bez kazni i odgovornosti pojedinaca i grupa, ipak moramo biti zadovoljni mi iz Bosne i Hercegovine, jer smo uspjeli dovesti pred sud bar one najodgovornije“.

Fazila Efendić, predsjednica udruženja “Srebreničke majke” u izjavi za Anadoliju rekla je da žrtve ne mogu biti zadovoljne dužinom kazne koja je izrečena Simatoviću i Stanišiću.

“Ono što je dobro jeste da su oni presuđeni i da se jasno presudom zna ko je učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, a to je Srbija. Za žrtve to ne može biti nikad dovoljno. Dužina kazne nije dovoljna. Ali, bitna je presuda i njena suština, jer su oni bili u vrhu i direktni su izvršioci projekta koji je isplanirao Slobodan Milošević. Zbog toga je presuda bitna, da se zna zbog generacija koje dolaze“, istakla je Efendić.

Presuda petoročlanog Vijeća Mehanizma

Prema optužnici Haškog tribunala iz 2008. godine, Stanišić i Simatović su terećeni da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija Bosne i Hercegovine i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

Presudu je donijelo peteročlano Vijeće Mehanizma na čelu s predsjedavajućom sutkinjom Gracielom Gatti Santanom te sudijama Lee G. Muthoga, Aminatta Lois Runeni N’gum, Yusuf Aksar i Claudia Hoefer. Simatović je izricanje presude slušao u sudnici, dok je Stanišić pratio videovezom iz pritvorske jedinice u Hagu.

Današnjom presudom ukinute su prvostepene kazne od po 12 godina i Stanišić i Simatović su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od po 15 godina.

Izvor: Agencije