Schmidt: Presuda Stanišiću i Simatoviću ne treba biti posljednja za ratne zločine

Srbijanski bezbjednjaci Jovica Stanišić i Franko Simatović presuđeni su za zločine u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Schmidt: Nadam se da će presuda Stanišiću i Simatoviću pomoći preživjelima i porodicama žrtava da nađu barem malo mira (Reuters)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je danas da je konačna presuda bivšim čelnicima srbijanske Službe državne bezbjednosti Jovice Stanišića i Franka Simatovića posljednja velika presuda Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, ali ne i zadnja presuda za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije počinjen tokom ratova devedesetih.

“Nadam se da će ova presuda pomoći preživjelima i porodicama žrtava da nađu barem malo mira i pronađu spokoj nakon užasa koje su doživjeli tokom 1990-ih. Ovom presudom ispunjava se zadaća Mehanizma koja se odnosi na procesuiranje predmeta najtežih zločina počinjenih na teritoriji bivše Jugoslavije”, napisao je Schmidt na Twitteru.

Međutim, podvukao je da to ne može značiti da će oni koji su počinili ove zločine, a kojima još nije suđeno, ostati nekažnjeni, nego je potrebno osigurati da domaći sudovi efikasno procesuiraju preostale predmete ratnih zločina.

“Procesuiranja predmeta pred pravosudnim institucijama je također u interesu društva u cjelini. Neophodno je utvrditi historijske činjenice, što će omogućiti da se govori istina, da se odbace suprotstavljeni narativi i da se podstiče pomirenje”, rekao je Schmidt.

Srbijanski bezbjednjaci presuđeni za zločine u susjednim zemljama

Jovica Stanišić i Franko Simatović, bivši rukovodioci Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, oglašeni su krivim za ratne zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu u Bosni i Hercegovini, te odgovornim za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) kao i za ubistvo počinjeno na jednom lokalitetu u Hrvatskoj u junu 1992. godine. Osuđeni su na po 15 godina zatvora.

Radi se o konačnoj presudi koju je Jovici Stanišiću, bivšem šefu Službe državne bezbjednosti Srbije, i Franku Simatoviću, nekadašnjem komandantu Jedinice za specijalne operacije (JSO), nakon obnovljenog postupka, izrekao Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS).

Žalbeno vijeće je, istovremeno, zaključilo da su Stanišić i Simatović odgovorni za udruženi zločinački poduhvat (UZP) s ciljem prisilnog i trajnog uklanjanja nesrpskog stanovništva iz velikih dijelova Hrvatske i tokom rata u BiH (1992-1995.) i to putem počinjenja ubistava, deportacije i nehumanih djela, odnosno  prisilnog premještanja i progona.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada