Edi Rama: Snaga Vojske Srbije na granici s Kosovom ravna je nuli

Premijer Albanije kaže da je raspoređivanje Vojske Srbije na granicu s Kosovom nalik raspoređivanju meksičke vojske na granici sa SAD-om.

Ono što se događa na sjeveru Kosova povezano je s unutrašnjom politikom, rekao je Edi Rama (Anadolija)

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je u srijedu da je snaga Vojske Srbije na granici s Kosovom “ravna nuli” i da ne može učiniti ništa o pitanju razvoja situacije na Kosovu.

Rama je komentirao tenzije na sjeveru Kosova u obraćanju novinarima na Forumu o globalnoj sigurnosti u Bratislavi (GLOBSEC), prenosi Anadolija.

Kazao je da je raspoređivanje Vojske Srbije na granicu s Kosovom nalik raspoređivanju meksičke vojske na granici sa SAD-om.

“Ovo je kao da se meksička vojska pojavljuje na američkoj granici, šta može učiniti? Oprostite, volim Meksiko, ali šta može učiniti? Ništa, apsolutno ništa. Riječ je samo o unutrašnjoj politici. Ono što se događa na sjeveru Kosova uveliko je povezano s unutrašnjom politikom”, rekao je Rama.

Borrell: Stanje opasno i neodrživo

Uporedo s tim, visoki komesar Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell sastao se s premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

“Trenutno stanje je opasno i neodrživo. Trebamo hitnu deeskalaciju i rješenje kroz dijalog”, kazao je Borrell nakon sastanka.

U srijedu u jutarnjim satima počelo je okupljanje građana srpske nacionalnosti u Zvečanu, nakon što je noć na sjeveru Kosova protekla mirno, prenosi Tanjug.

Protesti su okončani u srijedu u 16:00.

Objavljeno je da se protest u Zvečanu nastavlja i u četvrtak uz glavni zahtjev, a to je odlazak kosovskih specijalaca iz zgrade opštine, javlja Anadolija.

Pripadnici KFOR-a su u srijedu ujutro, na ranije postavljene ograde kod zgrade opštine Zvečan, postavili žilet-žicu, a tu su i dalje prisutne specijalne jedinice policije Kosova.

Pripadnici specijalnih jedinica od petka su u zgradi opštine Zvečan, kada su pomogli da novoizabrani gradonačelnik uđe u opštinu, prenosi Anadolija.

Povrijeđeno 30 pripadnika KFOR-a

Tog dana je došlo do sukoba demonstranata srpske nacionalnosti s pripadnicima policije Kosova u njihovom pokušaju da spriječe ulazak gradonačelnika u zgradu Opštine.

Demonstranti su se potom u ponedjeljak sukobili i s pripadnicima KFOR-a, kada je povrijeđeno 30 međunarodnih vojnika i deseci demonstranata.

Do sukoba je došlo pošto demonstranti nisu dozvolili da se blindirana vozila policije Kosova povuku iza kordona vojnika KFOR-a.

Tada je došlo do nasilja u kojem su demonstranti vojnike KFOR-a gađali molotovljevim koktelima, šok-bombama te pucali iz vatrenog oružja.

Nasilje su osudili zvaničnici Kosova, NATO-a, SAD-a i Evropske unije.

Izvor: Agencije