Obilježen Dan bijelih traka: 102 ruže u znak sjećanja na ubijenu djecu Prijedora

U Prijedoru je danas na centralnom trgu obilježen Dan bijelih traka, nakon organizovane mirne šetnje glavnom ulicom u pješačkoj zoni.

U Prijedoru je danas na centralnom trgu obilježen Dan bijelih traka, nakon organizovane mirne šetnje glavnom ulicom u pješačkoj zoni

U Prijedoru je danas na centralnom trgu obilježen Dan bijelih traka, nakon organizovane mirne šetnje glavnom ulicom u pješačkoj zoni, prenosi Anadolija.

Građani iz cijele Bosne i Hercegovine danas su, šetnjom ulicama Prijedora, prošetali s bijelim trakama na rukama, onako kako se označavalo nesrpsko stanovništvo kada je preko Radija Prijedor pozvano da svoje stanove i kuće označe bijelim zastavama, a prilikom šetnje da na ruke stavljaju bijele trake.

Šetnja centrom Prijedora (Anadolija)

Polaganjem 102 bijele ruže u obliku kruga, koje predstavljaju čistoću, nevinost i poniznost, svaka sa imenom ubijenog prijedorskog djeteta, roditelji i aktivisti su danas obilježili Dan bijelih traka u Prijedoru, te na bar na jedan dan izgraditi dugo traženi simbolični spomenik, javlja Fena.

Oni se već devet godina bore s vlastima Grada Prijedora kako bi izgradili taj spomenik.

Ta inicijativa prvi put je upućena Gradu Prijedoru još 2014. godine, kao molba za priznanjem i sjećanjem na neizrecivi zločin koji se dogodio tokom rata.

Predstavnik Inicijative “Jer me se tiče”, koji godinama pokušavaju simbolični spomenik pretvoriti u opipljivi, Edin Ramulić kazao je za Fenu da je prekinut dijalog sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom.

Podsjećanje na ubijenu djecu Prijedora (Anadolija)

Bitka za izgradnju spomenika

“Do sada smo ostvarili neki napredak, sada je to zaustavljeno. Ali pozitivno je da se nijedan političar iz Prijedora nije izjasnio da je protiv. Smatramo da je inicijativa ipak moguća i da će spomenik biti izgrađen, već da samo kupuju vrijeme”, kazao je.

Bitka za izgradnju spomenika, kazao je, traje još od 2013. godine, ali je inicijativa službeno predata vlastima u Prijedoru godinu dana nakon.

Međutim, Skupština Grada Prijedora se, kazao je, nikada nije izjasnila oko tog zahtjeva.

Polaganjem cvijeća sa imenima ubijene djece kojima do danas u ovom gradu nije podignut spomenik, istog dana će na glavnom gradskom trgu biti obilježen i Dan bijelih traka, kao podsjećanje na prisiljavanje nesrpskog stanovništva u Prijedoru da svoje kuće, stanove i sebe označe bijelim zastavama i trakama.

Okupljanje učesnika u Prijedoru planirano je u 11 sati u Starom gradu u ulici Ahmeta Babića, gdje je trebao biti podignut spomenik za 102 ubijene prijedorske djece.

U 12 sati je planiran dolazak učesnika na glavni prijedorski trg, gdje će biti održan centralni događaj uz polaganje ruža sa imenima ubijene djece.

Više od 3.000 ubijenih civila

Organizatori obilježavanja, inicijativa građana “Jer me se tiče”, navode kako je 31. maja 1992. Krizni štab Prijedora naredio da nesrpsko stanovništvo okači bijele zastave ili platna na prozore, da bijele trake nose oko ruke kada se kreću gradom. Nakon toga u Prijedoru su osnovani logori kroz koje je prošlo 30.000 Bošnjaka i Hrvata. Više od 3.000 ih je ubijeno.

U Prijedoru je od 1992. do 1995. godine protjerano oko 50.000 osoba, a kroz logore Keraterm, Omarska i Trnopolje, te još 54 mjesta zatočenja prošlo je oko 30.000 muškaraca, žena i djece nesrpske nacionalnosti.

Godinama se 31. maja ukazuje na značaj obilježavanja ovog datuma ali i poručuje da je potrebno njegovati kulturu sjećanja i ne zaboraviti zločine koji su počinjeni u tom dijelu BiH, ali i drugim mjestima, prenosi Fena.

Izvor: Agencije