Navijanje ‘nož, žica, Podgorica’: Devastacija društva u Crnoj Gori

Niko se od najviših crnogorskih zvaničnika još nije oglasio nakon što su navijači FK Sutjeska skandirali “nož, žica, Podgorica”.

Meč Arsenal Tivat - Sutjeska sinoć je igran na podgoričkom stadionu Pod goricom (Reuters - Ilustracija)

Gradonačelnica Podgorice Olivera Injac osudila je danas skandiranje navijača Fudbalskog kluba Sutjeska “nož, žica, Podgorica” uoči finalne utakmice crnogorskog kupa protiv Arsenala Tivat u Podgorici i pozvala ih da upute javno izvinjenje, prenosi agencija Beta.

“Podgorica je grad tolerancije i razumijevanja. Nema mjesta govoru mržnje i porukama koje podstiču netoleranciju i nasilje u Crnoj Gori. Osuđujem ovakvo ispoljavanje navijačkih stavova i pozivam vinovnike ovog nemilog događaja da upute javno izvinjenje”, poručila je Injac povodom incidenata na sinoćnoj utakmici.

Doskorašnji predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je kako je skandiranje navijača FK Sutjeska još jedna potvrda ozbiljne devastacije društva te direktna posljedica tolerisanja ili podstrekivanja nacionalističkih ispada i ekstremizma različitih aktera na javnoj sceni.

“Naročito tokom posljednje tri godine. Odsustvo promptne osude i reakcije najvažnijih državnih adresa je poseban razlog za dodatnu zabrinutost”, dodao je Đukanović i podvukao da govor mržnje ne smije biti tolerisan.

Pozivi na reakcije vlasti

Skandiranje su osudile opozicijske stranke, ali se niko od najviših crnogorskih zvaničnika još nije oglasio nakon što su navijači nikšićkog kluba sinoć uoči utakmice skandirali “nož, žica, Podgorica”, što je aluzija na veličanje genocida u Srebrenici.

Nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje (CGO) snažno je osudila nacionalistički izliv mržnje navijača FK Sutjeska koji je, kako je saopšteno, s pravom zgrozio mnoge građane Crne Gore.

“Jer je sada već jasno da se ne radi o još jednom izolovanom incidentu već ozbiljnom društvenom problemu koji vlasti neodgovorno ignorišu. CGO intenzivno upozorava na ovaj problem zbog čega smo nerijetko i sami bili mete uvreda i govora mržnje onih koji se osjećaju zaštićeno od vladajućih struktura koje su značajno doprinijele nekažnjivosti za ovakva ponašanja kroz minimiziranje njihovog sadržaja i efekata”, saopštila je ta NVO.

NVO Juventas osudio je dešavanje uoči početka utakmice u Podgorici i pozvao nadležene da hitno preduzmu mjere u cilju procesuiranja svih koji šire mržnju i netoleranciju te promovišu mržnju. Juventas poziva najviše državne zvaničnike, ali i sve nosioce izbornih listi, da se nedvosmisleno odrede prema tom događaju kako bi javnost znala, makar na retoričkoj ravni, ko su oni koji se zalažu za građanski koncept, a ko za revizionizam i veličanje ratnih zločina.

Izvor: Agencije