Reporterka AJB Nadina Maličbegović ‘Novinar godine 2022.’

Reporterka Al Jazeera Balkans dobitnica je nagrade “Novinar godine 2022.“ po izboru žirija Društva novinara Bosne i Hercegovine.

Nadina Maličbegović  je u 2022. godini bila je na više ratišta u Evropi i svijetu (Al Jazeera)

Reporterka Al Jazeera Balkans Nadina Maličbegović dobitnica je nagrade “Novinar godine 2022.“ po izboru žirija Društva novinara Bosne i Hercegovine.

Plaketa joj je uručena u srijedu navečer u Banjoj Luci.

Maličbegović  je u 2022. godini bila je na više ratišta u Evropi i svijetu.

Izvještavala je  od prvog dana ruske invazije na Ukrajinu.

Boravila je u Kijevu, izvještavala iz obruča ruskih vojnih snaga, svjedočila o počinjenim ratnim zločinima, masovnim grobnicama i nestalima u Buči, Irpinju, Borodjanki.

U nastavku godine izvještavala je o višedecenijskoj borbi Palestinaca za njihova prava.

“Ova nagrada znači mi zbog činjenice da je dodjeljuje profesija, novinari, ljudi od kojih sam učila ranije”, rekla je Maličbegović.

Posthumne nagrade Bagi i Matijaniću

Uručene su i nagrade za životno djelo, nagrada u kategoriji TV novinarstvo, nagrada u kategoriji pisano novinarstvo, nagrada u kategoriji radijsko novinarstva.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) također je u srijedu u zagrebačkom Novinarskom dom  uručilo nagradu za najbolje novinarske radove u 2022. godini, a nagradu za novinara godine dobila je novinarka N1 Nataša Božić Šarić.

Nagrade za životno djelo “Otokar Keršovani” ocjenjivački sud HND-a je posthumno dodijelio novinarima Nove TV Mislavu Bagi i novinaru Indexa Vladimiru Matijaniću, za koje je istaknuto da su bili strastveni komentatori i izvjestitelji iz političke arene, odnosno beskompromisni borci protiv nepravde i laži.

Izvor: Al Jazeera i agencije