Snage KFOR-a ispred zgrada opština na sjeveru, policija u Zvečanu koristila suzavac

Srbi koji protestuju u Zvečanu došli su do ulaza zgrade opštine a policija Kosova je upotrijebila suzavac; ispred zgrada oština na sjeveru prisutne i snage KFOR-a.

Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović javlja da je veliki broj policije i KFOR-a oko zgrade opštine Zvečan (Anadolija)

Ispred zgrada opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić prisutne su jake snage kosovske i specijalne policije sa šljemovima i pod punom borbenom opremom.

Tanjug javlja kako su u toku sastanci predstavnika KFOR-a i specijalne kosovske policije, nakon što su Srpska lista i okupljeni građani iznijeli svoje zahtjeve. Zahtjevi su da novi gradonačelnici albanske nacionalnosti ne ulaze u zgrade opština i da se jedinice specijalne policije povuku.

Građani srpske nacionalnosti nalaze se ispred zgrada opština u tri grada na sjeveru Kosova, javlja Tanjug. Između policije i građana su pripadnici KFOR-a pod punom borbenom opremom, sa štitnicima, šljemovima, maskama, pancirima.

Al Jazeerin reporter Zoran Kosanović javlja da su Srbi koji protestuju u Zvečanu došli do ulaza zgrade opštine i da je policija upotrijebila suzavac, a da su pripadnici KFOR-a stali između policije i građana.

“Atmosfera je napeta,” javlja Kosanović.

Moguća pucnjava

Komandant KFOR-a Angelo Michele Ristuccia zatražio je danas od predsjednika Srpske liste (SL) Gorana Rakića da se udalje demonstranti koji se nalaze ispred zgrade opštine Zvečan, prenijela je agencija Beta.

Tokom susreta sa komandantom međunarodnih mirovnih snaga, Rakić je zatražio da se kosovska policija, koja je postavljena na ulazu u zgradu opštine Zvečan, skloni odatle, kao i da novoizabrani gradonačelnik podnese ostavku.

Kako izveštava Koha.net, Ristuccia je najavio kako će njihovi vojnici ostati ispred zgrade i upozorio da će, ukoliko demonstranti ne odu, “doći do pucnjave”.

“Ovo je objekat Opštine, objekat građana, gde rade naše porodice i mi ćemo ovde ostati. One koji su nepoželjni treba ukloniti. Ako želite da odete, stvorićemo vam prostor da odete”, rekao je Rakić predstavnicima KFOR-a, prenosi Beta.

Misija KFOR-a saopćila je kako je jutros povećala svoje prisustvo u četiri opštine na sjeveru Kosova „nakon posljednjih dešavanja u toj oblasti“. Navodi se kako je cilj prisustva KFOR-a da osigura bezbjedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa mandatom iz Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a iz 1999. godine.

„Pozivamo sve strane da se uzdrže od radnji koje bi mogle potaći tenzije ili izazvati eskalaciju“, navodi se u saopćenju, te kako KFOR poziva Beograd i Prištinu da se angažiraju u dijalogu uz posredovanje EU kako bi se smanjile tenzije, ističući da je to jedini put ka miru i normalizaciji.

Stav kosovske policije

Kosovska policija saopštila je jutros da “upravlja situacijom koju su stvorili protesti Srba na sjeveru”, uz napomenu da su “demonstranti pokazali nasilje”, prenosi Beta.

Policija je saopštila da se u Leposaviću, Zubin Potoku i u Zvečanu održavaju protesti, dok je ispred opštine Zvečan “pokušano da se pređe bezbjednosni kordon kako bi se da nasilno ušlo u objekat”.

“Policijsko angažovanje na provođenju javnog reda i bezbijednosti, osiguravanju bezbijednosti građana, slobode kretanja, kao i preduzimanju policijskih mjera u skladu sa situacijom i dešavanjima na sjeveru zemlje, i dalje će ostati među primarnim ciljevima i zadacima Policije Kosovo”, navedeno je u saopštenju.

Policija je pozvala građane da budu oprezniji prilikom pozivanja na proteste, da mirno protestuju “i da ne nasjedaju na moguće provokacije, ma kakve one bile”.

“Demonstranti su se organizovano okupili ispred objekata sjevernih opština kao što su Leposavić, Zubin Potok i Zvečan da protestuju. Ispred objekta opštine Zvečan, demonstranti, pokazujući nasilje i bacajući suzavac, pokušali su da prođu kordone bezbijednosti da bi nasilno ušli u objekat opštine, tako da je policija bila prinuđena da koristi legalna sredstva, poput (biber) spreja, da zaustavi demonstrante i stavi situaciju pod kontrolu”, navedeno je u saopštenju, prenosi Beta.

Suzavac u opštini

Kako javlja Radio-televizija Srbije, kosovska policija bacila je suzavac na zaposlene u opštini Zvečan koji su u više navrata pokušali da uđu u tu zgradu. Oni su u više navrata pokušali da probiju kordon specijalnih jedinica kosovske policije postavljen ispred ulaza u zgradu.

Zaposlene u toj opštini prethodno su propustili vojnici Kfora, koji su naoružani i s opremom za razbijanje demonstracija od jutros raspoređeni ispred zgrade opštine, piše RTS, prenosi Beta.

Predstavnjici Srpske liste Goran Rakić, Igor Simić i Dragiša Milović stigli su u Zvečan i pregovaraju sa kosovskom policijom.

Sastanak sa američkim ambasadorom

Gradonačelnik opštine Zvečan Ilir Peci izjavio je da će sastanak novih gradonačelnika opština na sjeveru Kosova biti održan u 09.00 sati u Prištini sa američkim ambasadorom Jeffreyjem Hovenierom, dodajući da nije saopšten razlog zbog kojeg su pozvani i da će o svemu biti obavješteni tokom sastanka.

“Pozvali su nas na sastanak od 9 sati, i mi ćemo učestvovati. Nisu nam poznati detalji zašto su nas pozvali, ja sam tražio redosljed sastanka, ali su rekli da ćemo razgovarati kada budemo otišli tamo. Informacija je da imamo sastanak, a ne znamo o čemu”, rekao je Peci.

Upitan da li će podnijeti ostavku ako Hovenier to zatraži, Peci je naveo da sve zavisi od današnjeg sastanka.

I gradonačelnik Zubinog Potoka Izmir Zeqiri izjavio je da će poslije sastanka sa američkim ambasadorom odlučiti da li će ići u opštinu, prenosi portal Dukagjini.

(AP)

Prekid nastave

Na sjeveru Kosova od danas će biti obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama, kao i vrtićima, odlučeno je na sastanku direktora škola, prenosi Tanjug.

Roditeljima djece na sjeveru Kosova stigla je poruka sa sadržajem da se odgađa nastava do daljeg “dok se ne povuku pripadnici kosovske policije u punoj ratnoj opremi sa sjevera”.

Kvinta i EU ne očekuju ponovne ulaske u opštine

Ambasade zemalja Kvinte i Evropske unije na Kosovu ranije su istakle kako da očekuju da vlasti Kosova neće preduzeti nikakve nove mjere za prinudni pristup opštinskim zgradama na sjeveru Kosova.

Ambasade su ponovo objavile saopćenje izdato u petak u kojem osuđuju odluku vlasti Kosova da nasilno pristupe opštinskim zgradama u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, uprkos, kako je naglašeno, njihovim ponovljenim pozivima na uzdržanost.

U saopćenju objavljenom na sajtu američke ambasade na Kosovu se kaže da novoizabrani gradonačelnici albanske nacionalnosti trebaju pokazati uzdržanost i “preduzeti hitne mjere da pokažu posvećenost i odgovornost da predstavljaju i služe svim članovima svojih zajednica”.

U saopćenju se upozoravaju sve strane da ne preduzimaju radnje koje bi mogle utjecati na sigurno okruženje i koje bi mogle podstaći tenzije ili promovirati sukob, uključujući ograničenje slobode kretanja, prenosi Tanjug.

Posebna zabrinutost se izražava za sigurnost i dobrobit civila, policajaca, pripadnika Eulexa i Kfora.

Poziv na smirivanje tenzija

U saopćenju se upozorava da će nove jednostrane akcije negativno utjecati na odnose sa zemljama Kvinte i EU-a.

Kvinta i EU još jednom naglašavaju da je dijalog Kosova i Srbije uz posredovanje EU-a put ka normalizaciji odnosa i pristupanju Uniji.

“Podsjećamo strane da zajednički rade na narednim koracima za provedbu sporazuma između Kosova i Srbije u februaru i martu ove godine i da konstruktivno i iskreno učestvuju u predstojećim sastancima dijaloga”, piše u saopćenju.

Gradonačelnici albanske nacionalnosti u većinski srpskim opštinama su najavili da će u ponedjeljak doći na posao u opštinske objekte.

U petak je, nakon pokušaja građana srpske nacionalnosti na sjeveru Kosova da spriječe policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrijebila suzavac, dimne i šok bombe.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada