Ruski oligarh Oleg Deripaska izgubio spor protiv Crne Gore

Postupak je okončan u novembru prošle godine na način da je Apelacioni sud u Švedskoj donio presudu u korist Crne Gore.

Oleg Deripaska izgubio je spor protiv Crne Gore (Reuters)

Vrhovni sud u Švedskoj odbio je žalbu ruskog oligarha Olega Vladimiroviča Deripaske protiv Crne Gore kojom je tražio poništenje odluke Apelacionog suda iz prošle godine u vezi s postupkom privatizacije Kombinata aluminijuma Podgorica (KAP) i Rudnika boksita.

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma je saopćeno da je, saglasno procedurama, taj predmet sada zatvoren, osim za provođenje postupka za naplatu troškova u arbitraži i osporavajućeg postupka, prenosi Tanjug, pozivajući se na Radio-televiziju Crne Gore (RTCG).

“To je znatan iznos, koji bi Deripaska, u skladu s presudom, trebalo da plati Crnoj Gori, a koji će se utvrditi u postupku za naplatu troškova“, navodi se u saopćenju.

Parničnim postupkom protiv Crne Gore, pred Apelacionim sudom u Švedskoj Deripaska je tražio izmjenu arbitražne odluke donijete u postupku iz 2016. godine, koja je također donijeta u korist Crne Gore, zahtjevajući da se ona poništi.

Postupak je okončan u novembru prošle godine na način da je Apelacioni sud u Švedskoj donio presudu u korist Crne Gore.

Mora nadoknaditi troškove postupka

Apelacioni sud naložio je tada Deripaski da Crnoj Gori nadoknadi troškove postupka u ukupnom iznosu od 628.460 eura i 86.080 dolara.

“Deripaska je 5. decembra 2016. godine, na osnovu Sporazuma o stimulisanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja (BIT), koji je zaključen između [tadašnje] Savezne Republike Jugoslavije i Ruske Federacije, a u skladu sa UNCITRAL Arbitražnim pravilima, pokrenuo protiv Crne Gore arbitražni postupak u vezi privatizacije KAP-a i Rudnika boksita“, podsjetili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma.

Odluka tribunala u ovom postupku donijeta je 15. oktobra 2019. godine, kojom je tribunal jednoglasno odlučio: da BIT između SR Jugoslavije i Rusije nije primjenjiv na Crnu Goru, da prihvata prigovor nenadležnosti koji je istakla Crna Gora po tom osnovu i, stoga, odbio nadležnost da odlučuje o tužbenim zahtjevima i dosudio sve troškove u ukupnom iznosu od 1,6 miliona eura u korist Crne Gore.

Izvor: Agencije