Vojska Srbije ostaje u najvišem stepenu borbene gotovosti

Oružane snage Srbije ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti, saopćeno je nakon sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu.

Aleksandar Vučić je rekao da će Srbija biti čvrsta i nepokolebljiva 'u zaštiti svog naroda na Kosovu' (EPA)

Oružane snage Srbije ostaju do daljeg u najvišem stepenu borbene gotovosti, saopćeno je nakon sjednice Saveta za nacionalnu bezbednost u Beogradu rano u subotu.

Kao razlog se navodi ono što vlasti Srbije opisuju kao “brutalna primena sile od [premijera Kosova] Albina Kurtija i njegovih snaga prema srpskom narodu na Kosovu”.

Na sjeveru Kosova izbili su sukobi policije i građana u petak, nakon što su srpski demonstranti pokušali blokirati ulazak u zgrade lokalne uprave novoizabranim načelnicima albanske nacionalnosti, odbacujući izbore kao nelegitimne.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su osudili ulazak novoizabranih načelnika u zgrade opština uz asistenciju policije i pozvali Kurtija da se fokusira na dijalog koji vodi Evropska unija.

‘Kfor nije obavio posao’

Odmah nakon toga je Vojska Srbije borbenu gotovost podigla na najviši stepen.

Služba za saradnju s medijima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića saopćila je da misija NATO-a na Kosovu (Kfor) nije obavila svoj posao u skladu s Rezolucijom 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova.

Vučić je rekao da će država Srbija biti čvrsta i nepokolebljiva “u zaštiti svog naroda na Kosovu”.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, ovlašten je da održava direktan kontakt s komandantom Kfora.

Izvor: Al Jazeera i agencije