Kurti: Razumijemo zabrinutost međunarodnih partnera

Omogućavajući novoizabranim gradonačelnicima u opštinama na sjeveru odlazak na njihovo radno mjesto, Vlada je obavila svoje ustavne obaveze, izjavio je premijer Kosova.

Albin Kurti pozvao je građane, a posebno Srbe na Kosovu, da sarađuju s novim načelnicima i njihovim kabinetima (Reuters)

Omogućavajući novoizabranim gradonačelnicima u opštinama na sjeveru odlazak na njihovo radno mjesto, Vlada Kosova je obavila svoje ustavne obaveze, izjavio je premijer Albin Kurti.

To je kazao dan nakon što su na sjeveru Kosova izbili sukobi policije i građana srpske nacionalnosti, koji su pokušali blokirati ulazak u zgrade lokalne uprave novoizabranim načelnicima.

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su osudili ulazak novoizabranih načelnika u zgrade opština i pozvali Kurtija da odmah zaustavi te mjere i ponovo se fokusira na dijalog koji vodi EU.

“Odlazak gradonačelnika na svoje radno mjesto trebo bi biti najnormalnija moguća stvar. Objekat zgrade opštine je mjesto usluživanja građana na osnovu zakona i Ustava”, rekao je Kurti.

Sukob policije i građana u Zvečanu

“Svjesni smo i razumijemo zabrinutost naših međunarodnih partnera, ali svaka druga opcija bila bi neispunjavanje ustavnih obaveza naše Vlade prema novim načelnicima, bilo bi neispunjavanje obaveza novih načelnika prema građanima Republike i onemogućilo bi pružanje osnovnih opštinskih usluga građanima.”

Pozvao je sve građane, a posebno Srbe na Kosovu, da sarađuju s novim načelnicima i njihovim kabinetima, “koji će biti multietnički, multikulturalni, višejezički i višestranački”.

“Oni su izabrani i nisu protiv bilo koga, već na usluzi svima”, napisao je Kurti na društvenoj mreži Facebook.

Specijalne jedinice Policije Kosova u petak su ušle u zgrade opština Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, kako bi omogućile novoizabranim gradonačelnicima da uđu u opštinske objekte.

Poslije vanrednih lokalnih izbora na sjeveru Kosova, koje su Srbi bojkotirali, novi gradonačelnici albanske nacionalnosti u petak su preuzeti dužnost.

Pucnji na različitim lokacijama

Ispred zgrade opštine u Zvečanu okupili su se građani srpske nacionalnosti, želeći to onemogućiti.

U saopćenju policije se navodi da su građani bili nasilni i da su gađali policajce raznim tvrdim predmetima i šok bombama te da je pet policajaca zadobilo lakše tjelesne povrede, oštećena su četiri službena vozila.

Oštećeno je više civilnih vozila, među kojima su i vozila novinara, kao i tri automobila Misije Eeulexa.

Također, u pojedinim slučajevima čuli su se pucnji na različitim lokacijama.

Izvor: Al Jazeera i agencije