EU osuđuje sukobe na sjeveru Kosova

Evropska unija snažno je osudila sukobe između kosovske policije i demonstranata na sjeveru Kosova, za koje kaže da su pokrenuti pokušajima novoizabranih načelnika da uđu u opštnske zgrade.

Pregovarači iz Evropskog parlamenta i Savjeta EU postigli su dogovor o budžetu evropskog bloka za sljedeću godinu koji će iznositi 189,4 milijarde eura
Evropska unija snažno je u petak osudila sukobe između kosovske policije i demonstranata na sjeveru Kosova (EPA)

Evropska unija snažno je osudila sukobe između kosovske policije i demonstranata na sjeveru Kosova, za koje kaže da su pokrenuti pokušajima novoizabranih načelnika da uđu u opštinske zgrade, izjavio je glasnogovornik za vanjsku politiku Peter Stano, javlja Hina.

Stano je rekao da su sukobi “izazvani pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade općina”

Izrazio je žaljenje zbog napada na civilnu misiju EU-a Eulex.

“Svi moraju poduzeti korake na smirivanju napete situacije i odmah uspostaviti mir. EU neće prihvatiti bilo kakve daljnje jednostrane ili provokativne akcije i prioritet se mora dati očuvaju mira i sigurnosti na terenu”, istaknuo je Stano.

Predsjednik Srbija Aleksandar Vučić naredio je vojsci da podigne borbenu spremnost na najviši  i da se njene postrojbe približe granici s Kosovom, nakon što su se demonstranti i policija sukobili na sjeveru Kosova zbog preuzimanja dužnosti novih gradonačelnika nakon bojkotiranih izbora.

Srbi bojkotirali izbore

Beogradski mediji javili su da je kosovska policija ušla je u zgradu općine Zvečan, pošto je prethodno ispred opštine, gdje su se okupili građani, ispalila suzavac i šok bombe.

Poslije lokalnih izbora koje su Srbi bojkotirali novi gradonačelnik je trebao tokom dana preuzeti dužnost. Ispred zgrade opštine okupili su se Srbi želeći to onemogućiti.

Prethodno je policija u Prištini objavila saopćenje u kojem se navodi da pomaže novoizabranim gradonačelnicima kako bi mogli ući u opštinske urede u četiri sjeverne opštine.

Glasnogoovrnik Stano je ponovio stajalište EU-a da nedavno održani izbori na sjeveru Kosova ne mogu biti dugoročno rješenje u te četiri općine.

“Takvo se rješenje može pronaći samo kroz stvarni dijalog između svih ključnih dionika, koji uključuju Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba – uz pomoć EU-a”, rekao je.

Izvor: Agencije