Vučić: Prvi napad na Kosovu – Srbija neće sjediti

Vučić je rekao da će sutra, kada je zakazana izborna skupština SNS, vođenje te stranke preuzeti neko drugi,

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom govora (Al Jazeera)

Hiljade pristalica srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića okupilo se u petak navečer u centru Beograda, nakon što su masovni građanski protestu protiv nasilja proteklih sedmica ozbiljno uzdrmali njegovu dugogodišnju vladavinu, prenosi Hina.

Predsjednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) izjavio je da se večeras na skupu “Srbija nade” u Beogradu posljednji put obratio kao predsjednik te stranke.

Vučić je rekao da će sutra, kada je zakazana izborna skupština SNS, vođenje te stranke preuzeti neko drugi, prenosi Beta.

Dodao je da će već za Vidovdan, 28. juna, zbog “krize u kojoj se nalazi Srbija”, krenuti u formiranje “Pokreta za narod i državu”.

Prema njegovim riječima, taj pokret biće “oslonac za čuvanje države u naredne dvije, tri krizne godine”.

“Borićemo se za mir, čuvaću svaki sekund mira, ali poslije prvog minuta napada na Srbe na Kosovu… Srbija neće sjediti skrštenih ruku. Hoćete li da protjerujete Srbe, nećete ih protjerati”, poručio je Vučić.

Dodik: Neka žive Srbija i Rusija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je došao u Beograd na miting “Srbija nade” da podrži snažnu i stabilnu Srbiju koju vodi Aleksandar Vučić, oštro kritikujući organizatore antivladinih protesta “Srbija protiv nasilja”.

“Republika Srpska je zagledana u Srbiju i voli je. Mnogi iz Republike Srpske su došli ovdje, došli smo da pokažemo da smo jedan narod, da smo Srbi, da nema bosanskih i drugih Srba, nego samo Srba koji imaju dvije svoje države, Srbiju i Republiku Srpsku, koji hoće da žive u miru i koji neće dozvoliti da nas ponovo uvuku u sukobe”, rekao je Dodik.

Na skupu koji je organizovala Srpska napredna stranka, Dodik je kazao da Srbi “davno kao narod naučili da slobode nema bez države” i dodao da “svuda gdje Srbi nemaju svoju državu, nemaju ni slobodu”.

“Zato je važno da danas budemo sa našim ljudima na Kosovu i Metohiji, jednako kao i sa onima u Republici Srpskoj i Crnoj Gori, širom svijeta, svuda gdje dopire signal koji se prenosi odavde”, naveo je on.

O građanskim protestima “Srbija protiv nasilja” Dodik je rekao da “neće proći oni koji su okupili bulumentu uperenu protiv države Srbije i srpskog naroda, jednako kao i protiv Republike Srpske”.

“Džabe Britancima i drugima što okupljaju ovdje satrape i izdajnike koje upućuju protiv srpskog naroda, uvijek bezočno koristeći događaje kao što je ovaj u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i u Mladenovcu”, dodao je Dodik.

Dodik je rekao da Srbi iz Republike Srpske vjeruju Srbiji koju predvodi Vučić, a obraćanje je završio povicima “Neka živi Srbija, neka živi Republika Srpska, neka živi Rusija”.

Autobusi iz cijele Srbije

Sljedbenici Vučića i njegove vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) po obilnoj kiši okupili su se pred zgradom parlamenta na skupu “Srbija nade” i “najvećem skupu u historiji Srbije” kako su ga proteklih dana najavljivali predsjednik i dužnosnici SNS-a.

Autobusi iz cijele Srbije stizali su od jutra u Beograd iz svih krajeva zemlje, uključujući s Kosova na kojem su izbili novi incidenti između kosovskih vlasti i manjinskih Srba zbog kojih je Vučić naredio punu borbenu pripravnost srbijanske vojske.

Na skupu su se uz predsjednika Srbije obratili i šefa diplomatije i Vučićev koalicijski partner Ivica Dačić, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je animirao svoje pristaše u tom entitetu BiH da dođu na skup. Govorio je i mađarski šef diplomatije Peter Szijjarto.

Skup podrškeVučiću organiziran je nakon masovnih protesta koje je proevropska opozicijaa organizirala nakon dvije masovne pucnjave početkom maja u kojima je u beogradskoj osnovnoj školi i selima u okolici Mladenovca ubijeno 18 učenika i mladih, a 20 ih je ranjeno.

Izvor: Al Jazeera