SAD osudio akcije vlasti Kosova i pozvao na dijalog

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država osudili su akcije kosovske policije u opštinama na sjeveru Kosova.

Američki državni sekretar Antony Blinken pozvao na dijalog (EPA)

Zvaničnici Sjedinjenih Američkih Država osudili su današnje akcije kosovske policije u opštinama na sjeveru Kosova.

Kosovska policija ušla je u zgrade opština Leposavić, Zvečani i Zubin Potok kako bi načelnici opština, koji su pobijedili na nedavno održanim lokalnim izborima, koje su bojkotovali građani srpske nacionalnosti, preuzeli dužnost.

Pripadnici policije i specijalnih jedinica upali su u zgrade opština Zvečan i Zubin Potok, gdje su se ranije okupili Srbi kako bi spriječili preuzimanje opština, a prilikom upada bacane su šok bombe i suzavci.

Blizu 10 ljudi je povrijeđeno.

Američki državni sekretar Antony Blinken osudio je današnje akcije i pozvao na hitno smirivanje situacije.

„Snažno osuđujemo postupke Vlade Kosova koji doprinose eskaliranju napetosti na sjeveru i povećavaju nestabilnost. Pozivamo premijera Kurtija da odmah prekine ove nasilne mjere i ponovno se fokusira na dijalog koji posreduje EU“, poručio je Blinken putem Twittera.

Ambasador SAD-a u Prištini Jeff Hovenier također je osudio postupke kosovskih vlasti i pozvao da se one odmah zaustave, prenosi Tanjug.

”SAD osuđuje akcije kosovskih vlasti da uđu u opštinske zgrade na sjeveru Kosova. Današnje nasilne mjere moraju se odmah prekinuti”, napisao je Hovenier na svom profilu na Twitteru.

Poziv na smirivanje tenzija

Reagirao je i demokratski senator Chris Murphy, koji je izjavio da premijer Kosova Albin Kurti treba da ”odmah prekine provokaciju”, kada je riječ o neredima na sjeveru Kosova.

”Samo što sam telefonom razgovarao sa savjetnikom u State Departmentu, Derekom Choletom, o ovom zabrinjavajućem razvoju događaja. Na sastanku u ponedjeljak u Prištini sa premijerom Kurtijem, on nije pomenuo plan za pristup opštinskim zgradama. Kao prijatelj Kosova, potpuno sam zatečen i on treba odmah da prekine ovu provokaciju”, napisao je Murphy na svom nalogu na Twitteru.

On je dodao da su opštine sa sjevera dio Kosova i pod jurisdikcijom Prištine, ali da se radi o, imajući u obzir napetu situaciju, ”namjerno” provokativnom i nepotrebnom koraku.

”Da, ove opštine su dio Kosova i pod jurisdikcijom Prištine. Ovi službenici imaju tehnički zakonsko pravo pristupa ovim zgradama. Ali upravo u ovom trenutku, sa tako napetom situacijom na sjeveru, to je namjerno provokativan i nepotreban korak”, poručio je Murphy.

On je zajedno sa američkim senatorom Garyjem Petersom u srijedu i četvrtak boravio u Srbiji, a prethodno su dvojica senatora posjetila Kosovo.

Izvor: Al Jazeera i agencije