Gradonačelnici tri opštine na sjeveru Kosova položili zakletvu

Polaganje zakletvi nije organizovano u zgradama opština, kako je to uobičajena praksa, već u javnim ustanovama sela u kojima živi albansko stanovništvo.

Lokalni izbori u četiri opštine održani su uglavnom bez učešća srpske zajednice (EPA)

Trojica gradonačelnika izabranih u tri opštine na sjeveru Kosova u četvrtak su položila zakletvu, a nakon što je prošle sedmice to učinio gradonačelnik Sjeverne Mitrovice Erden Atiq.

Tako su danas zakletvu položili i gradonačelnik Zvečana Ilir Peci, Zubinog Potoka Izmir Zeqiri te Leposavića Lulezim Hetemi.

“Želim da budemo zajedno u svojim poslovima i obavezama, da budemo maksimalno fokusirani na provođenje zakona Republike Kosovo na cijelom teritoriju opštine Zubin Potok”, rekao je Zeqiri nakon polaganja zakletve.

Peci je najavio da će dužnost čelnika opštine Zvečan obavljati iz ureda zajednica u selu Lipe.

“Nije stvar u meni, Vlada Republike Kosovo je ta koja odlučuje, mi ćemo to svakako poštovati”, rekao je, prenosi Fena, pozivajući se na kosovske medije.

Ceremonije u albanskim selima

Polaganje zakletve nije organizovano u zgradama opština, kako je to uobičajena praksa, već u javnim ustanovama sela u kojima živi albansko stanovništvo.

Novi gradonačelnik Zubinog Potoka preuzeo je dužnost u prostorijama opštinskog ureda za zajednice u selu Čabar, gradonačelnik Zvečana u selu Boletinija u zgradi osnovne škole “Isa Boletini”, a gradonačelnik Leposavića u selu Bistrica u osnovnoj školi “Kadri Bistrica“.

Na sjeveru Kosova lokalni izbori u četiri opštine većinski naseljene Srbima održani su u aprilu uglavnom bez učešća srpske zajednice, koja je prihvatila poziv na bojkot podržan od vlasti Srbije, a izlaznost je bila manja od pet posto.

Izbori su raspisani nakon što su gradonačelnici opština na sjeveru (Leposavić, Zubin Potok, Sjeverna Mitrovica i Zvečan), svi pripadnici Srpske liste, u novembru 2022. godine podnijeli ostavke u znak protivljenja odluci Vlade Kosova da preregistrira automobile s tablicama izdanim u Srbiji na tablice Republika Kosovo (RKS).

Izvor: Agencije