NATO: Nekoliko aktera potkopava progres u BiH

Iz Štaba Alijanse u Sarajevu odbacili su strahove iz Republike Srpske prema ovom vojnom savezu, napominjući da je NATO više puta pomagao taj bh. entitet.

Konferencija u Sarajevu: Temeljna stvar je da su Bosna i Hercegovina i NATO partneri (Fena)

Članstvo Bosne i Hercegovine u NATO-u ključno je za stabilnosti i ekonomski prosperitet zemlje, rečeno je novinarima na konferenciji Alijanse u Sarajevu, u vrijeme dok predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik boravi u službenoj posjeti Moskvi i Sankt Peterburgu, pravdajući rusku agresiju na Ukrajinu te protiveći se zapadnoj politici u Bosni i Hercegovini.

Zapovjednica NATO Štaba Sarajevo, brigadna generalica Pamela McGaha, rekla je kako u Bosni i Hercegovini očito postoji nekoliko aktera koji potkopavaju progres u zemlji, što je razlog zbog čega NATO pruža dodatnu podršku Bosni i Hercegovini.

Bosna i Hercegovina ranije je usvojila smjernice vanjske politike, što uključuje članstvo zemlje u NATO-u, ali Dodik sada odbija provesti reforme koje bi zemlju približile tom vojnom savezu.

Optužuje NATO da se miješa u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine, otvoreno zagovarajući prorusku politiku u Bosni i Hercegovini.

Alijansa donosi stvarne i istinske benefite

Čelnici NATO štaba u Sarajevu odbacili su strahove iz RS-a prema zapadnom vojnom savezu, napominjući da je NATO pomagao RS, uključujući slanje respiratora tokom pandemije korona virusa.

“Temeljna stvar ovdje je da su Bosna i Hercegovina i NATO partneri. Tim NATO-a u Sarajevu je sarađivao s ministarstvima odbrane i sigurnosti posljednjih 20 godina kako bi pomogli u izgradnji sigurnosne mreže kojoj građani Bosne i Hercegovine mogu vjerovati”, kazala je Pamela McGaha.

Prema NATO-u, članstvo zemlje u Alijansi ne bi značilo samo veću sigurnost za sve njene građane – saradnja Bosne i Hercegovine i NATO-a donosi stvarne i istinske benefite svim građanima

Osim Pamele McGaha, novinarima u Sarajevu su govorili norveški, britanski i njemački ambasadori u Bosni i Hercegovini Olav Reinertsen, Julian Reilly i Thomas Fitschen te Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Brkić, koji je predsjedavajući Komisije za saradnju Bosne i Hercegovine i NATO-a, rekao je da Bosna i Hercegovina radi u struktuiranom i sadržajnom partnerstvu sa Savezom posljednjih devet godina, kako bi se ispunili vanjskopolitički ciljevi – približavanje zemlje NATO-u.

Izvor: Al Jazeera

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada