Američka ambasada: Prijetnje za RS dolaze od Dodika, ne od SAD-a

Američka ambasada u Sarajevu ocijenila je optužbe koje je Milorad Dodik iznio nakon sastanka s Putinom u Moskvi ‘apsurdnim i zlonamjernim’.

Dodik je, nakon sastanka s Putinom, ustvrdio da je cilj Ambasade SAD-a u BiH 'rušenje RS-a' (Reuters)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini ocijenila je najnovije izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika “apsurdnim” i “zlonamjernim”.

Dodik je nakon sastanka s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Moskvi 23. maja iznio optužbe na račun Ambasade SAD-a u BiH i ambasadora Michaela Murphyja, tvrdeći da je njihov cilj “rušenje RS-a”.

“Sjedinjene Američke Države i Zapad ne predstavljaju prijetnju ni Republici Srpskoj ni težnjama njenih stanovnika da imaju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost”, navedeno je u saopćenju koje je Ambasada SAD-a u BiH objavila na Twitteru.

“Te prijetnje dolaze od Milorada Dodika i onih u vlasti Republike Srpske koji teže da oduzmu osnovna prava i slobode stanovnicima ovog entiteta, bogateći se umjesto da rade na prosperitetu onih za koje tvrde da ih predstavljaju, podrivajući državu Bosnu i Hercegovinu i Daytonski mirovni sporazum, te dajući destabilizirajuća, iluzorna i opasna obećanja o nezavisnosti Republike Srpske”, dodaju.

Ističu da Sjedinjene Američke Države jesu “prijatelj i partner svih građana Bosne i Hercegovine”.

“Naša politika ovdje je jasna i direktna i takva je već 28 godina. Sjedinjene Američke Države podržavaju suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter Bosne i Hercegovine kao i njenu integraciju u euroatlantske institucije”, poručuju iz Ambasade SAD-a u BiH.

Ranije danas je State Department, komentarišući susret Dodika i Putina, naveo da “nijedna vlada, ni na kojem nivou, ne bi trebala u ovom trenutku proširivati saradnju s Rusijom, dok ta zemlja provodi agresiju protiv Ukrajine”.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada