Biden čestitao Milatoviću stupanje na dužnost predsjednika Crne Gore

Naveo je kako Milatović preuzima dužnost “u trenutku velikih izazova, kada je surovi rat Rusije na Ukrajinu uzdrmao mir u Evropi”.

Američki predsjednik je istakao kako će SAD nastaviti blisko sarađivati s Milatovićem (EPA)

Američki predsjednik Joseph Biden čestitao je crnogorskom kolegi Jakovu Milatoviću stupanje na predsjedničku funkciju, prenosi agencija Tanjug, pozivajući se na Radio-televiziju Crne Gore (RTCG).

“Čestitam vam na izboru za predsjednika Crne Gore. Radujem se unapređenju saradnje naše dvije države, podrška Crnoj Gori na njenom putu integracija u Europsku uniju i proširenju naših sigurnosnih i ekonomskih veza”, napisao je Biden.

Naveo je kako Milatović preuzima dužnost “u trenutku velikih izazova, kada je surovi rat Rusije na Ukrajinu uzdrmao mir u Evropi”.

“Posvećenost Crne Gore u pružanju humanitarne i sigurnosne pomoći Ukrajini, javna osuda ruske agresije i usklađenost sa sankcijama EU-a prema Rusiji, kao i prihvatanje izbjeglica iz Ukrajine, predstavljaju model solidarnosti i regionalnog liderstva”, poručio je Biden.

Multietnička demokratija

Osvrnuo se i na, kako je istakao, doprinos Crne Gore u osnaživanju istočnog bloka Sjevernoatlantske alijanse (NATO), što pokazuje, prema njegovim riječima, posvećenost Crne Gore NATO savezu.

“Nastavak naše saradnje u susret izazovima koji su pred nama, osnaživanje veza između Crne Gore i SAD-a, zajedno sa NATO saveznicima i europskim partnerima je značajnije nego ikada do sada. Izbori u Crnoj Gori su još jednom pokazali da vaši građani žele ulazak Crne Gore u Europsku uniju kako bi osigurali bolju budućnost za svoju državi”, naveo je američki lider.

“Ohrabrujem vas da iskoristite ovaj trenutak kako bi ubrzali usvajanje i provođenje reformi neophodnih za članstvo u EU.”

Američki predsjednik je istakao kako će SAD nastaviti blisko sarađivati s Milatovićem, dok država “ide naprijed ka dostizanju ovog važnog cilja” i istovremeno jača “multietničku” demokratiju.

Izvor: Agencije