Poplave u Hrvatskoj i BiH: Opada nivo svih rijeka

Sve rijeke na području Sisačko-moslavačke županije protekle su noći bile u opadanju, a opada i vodostaj Une i Sane u Novom Gradu.

Rijeka Una je u osjetnom padu i povukla se s kostajničkih ulica i pounjskih prometnica (Pixsell)

Sve rijeke na području Sisačko-moslavačke županije protekle su noći bile u opadanju, što znači da je najveći vodeni val već prošao, prenosi Hina.

Posebno je važno što je Kupa u cijelom toku od Karlovca do Petrinje i ušća u Savu kod Siska u laganom opadanju, pa je i najveća opasnost od poplava prošla. Vanredno stanje je još na snazi uzvodno u Farkašiću.

Sava je u padu uzvodno i nizvodno od Siska, od Dubrovčaka do Jasenovca, gdje je u 8:00 sati zabilježen vodostaj od 853 centimetra.

Rijeka Una je u osjetnom padu i povukla se s kostajničkih ulica i pounjskih prometnica. U Hrvatskoj Dubici je vodostaj pao za 160 centimetara.

Sve dežurne službe još su u stanju pripravnosti i nastavljaju rad na sanaciji nasipa, kako ne bi bilo mogućih iznenađenja. Ujedno se saniraju štete na prometnicama i stambenim zgradama.

Opadaju vodostaji Une i Sane

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu su u opadanju, saopšteno je iz lokalnog Centra za obavještavanje, javlja RTRS.

Vodostaj Une u Novom Gradu jutros je 394 centimetra, što je za 68 centimetara manje nego dan ranije, a vodostaj Sane 410 centimetara, što je 80 centimetara manje nego u petak ujutro.

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača rekao je da je vodostaj rijeke Une ispod kote redovne odbrane od poplava, ali da nadležne službe i dalje rade na sanaciji posljedica. Prema njegovim riječima, danas se ispumpava voda u naseljima Mlakve i Radišići, iz kojih je evakuisano 26 osoba.

U Novom Gradu je zbog poplava neprohodno više lokalnih puteva, a ima i više odrona.

Izvor: Agencije