Milatović preuzeo dužnost predsjednika Crne Gore

Inauguraciji u Skupštini Crne Gore u Podgorici prisustvovalo je 200-ak gostiju, među kojima i odlazeći predsjednik Milo Đukanović.

Jakov Milatović je treći predsjednik od proglašenja nezavisnosti Crne Gore (Al Jazeera)

Izabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je zakletvu u crnogorskom parlamentu, čime je službeno stupio na dužnost.

Odlukom da se inauguracija održi u Podgorici, Milatović je prekinuo dosadašnji državni protokol i praksu polaganja zakletve na Cetinju.

Inauguracija Milatovića počela je u podne, a nakon inauguracije uslijedila je ceremonija vojnog pozdrava na platou ispred Skupštine Crne Gore.

Crnogorski predsjednik bira se na period od pet godina, na neposrednim izborima.

Milatović je treći predsjednik od proglašenja nezavisnosti Crne Gore 21. maja 2006. godine.

Prvi je bio Filip Vujanović u tri mandata, s tim što je prvi put izabran nakon uspostavljanja Državne zajednice Srbije i Crne Gore. Vujanovića je na predsjedničkoj poziciji zamijenio Milo Đukanović.

Dva susreta sa Đukanovićem

Inauguraciji Milatovića prisustvuje 200-ak gostiju, među kojima i odlazeći predsjednik Milo Đukanović. Na svečanost su došli i šefovi država zemalja Zapadnog Balkana.

Milatović i Đukanović su se sastali dva puta od predsjedničkih izbora 2. aprila, a tema susreta bila je primopredaja dužnosti.

Đukanović je u petak na Cetinju održao posljednju konferenciju za novinare u mandatu šefa države i poručio da se ne povlači iz politike te da je život posvetio Crnoj Gori.

Nakon poraza na predsjedničkim izborima 2. aprila, Đukanović se povukao i sa liderske pozicije u Demokratskoj partiji socijalista (DPS), a u subotu će mu i formalno prestati mandat na čelnoj funkciji u državi.

Izvor: Agencije