Crna Gora od 1. jula punopravna članica Pariskog memoranduma

Prijem u krovnu evropsku pomorsku instituciju u inspekcijskom nadzoru povećat će sigurnost plovidbe i pojednostaviti administrativne procedure prilikom uplovljavanja stranih brodova u crnogorske luke.

Crna Gora je ispunila sve obaveze neophodne za učlanjenje u Pariski memorandum (AP)

Od 1. jula Crna Gora bit će punopravna članica Pariskog memoranduma – krovne evropske pomorske institucije u inspekcijskom nadzoru stranih brodova.

Članice Pariskog memoranduma su primorske, evropske zemlje i Kanada.

Dokument o učlanjenju Crne Gore potpisali su potpredsjednik Vlade Crne Gore u tehničkom mandatu Ervin Ibrahimović i generalni sekretar Pariskog memoranduma Luc Smulders.

Dokument je potpisan nakon što je na 56. sjednici Upravnog odbora na Brdu kod Kranja odlučeno jednoglasno da je Crna Gora ispunila sve obaveze neophodne za učlanjenje u Pariski memorandum.

“Ovo je veliki dan za Crnu Goru, višestruko je značajan. Kao mediteranska država, koja visoko na agendi ima da što prije postane članica Evropske unije, poslali smo jasan signal da stojimo na tom putu”, rekao je Ibrahimović.

‘Isplatila se istrajnost Crne Gore’

Smulders je podsjetio je da je Crna Gora morala uskladiti zakonsku legislativu s ostalim državama članicama Pariskog memoranduma, kao i da dodatno educira PSC inspektore.

“Tokom prethodnih godina, Crna Gora je pokazala da zavređuje članstvo u Pariskom memorandumu. Zbog okolnosti, proces učlanjenja je potrajao malo duže, ali zahvaljujući istrajnosti Crne Gore, danas smo tu da vašoj zemlji poželimo dobrodošlicu u Pariski memorandum. Čestitam vam na svim koracima koje ste preduzeli, posebno posljednjih godina”, naveo je Smulders, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

Prijem Crne Gore u Pariski memorandum povećat će sigurnost plovidbe i znatno pojednostaviti administrativne procedure prilikom uplovljavanja stranih brodova u crnogorske luke.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada