Sud smanjio Sanaderu kaznu za osam mjeseci

Smanjena objedinjena kazna bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a na 18 godina zbog tri korupcijske afere – Fimi Media, Planinska i INA-MOL.

Sanader je tako drugostepenom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 18 godina (Reuters)

Visoki kazneni sud (VKS) u Zagrebu smanjio je za osam mjeseci, sa 18 godina i osam mjeseci na 18 godina, objedinjenu kaznu bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu zbog tri korupcijske afere – Fimi Media, Planinska i INA-MOL, prenosi Hina.

Apelacioni sud je, bez objave identiteta, objavio kako je djelimično prihvatio Sanaderovu žalbu i promijenio prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda kojom su u postupku tzv. neprave obnove postupka preinačene u odluci o kazni dvije presude Županijskog suda u Zagrebu.

Jedinstvena kazna

Sanaderu je tim presudama, precizira VKS, izrečena jedinstvena kazna zatvora od 12 godina i 10 mjeseci te kazna od šest godina zatvora, a koje su uzete kao utvrđene, pa je bivši premijer prvostepenom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 18 godina i osam mjeseci.

Sanader je tako drugostepenom presudom osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 18 godina pri čemu mu je u izrečenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru od 10. decembra 2010. do 16. decembra 2021, potom od 20. novembra 2012. do 23. jula 2014. te od 4. augusta 2015. do 25. novembra 2015.

Također, Sanaderu je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru od 10. decembra 2010. do 18. jula 2011. te vrijeme provedeno na izdržavanju kazne od 24. jula 2014. do 4. augusta 2015. te od 4. aprila 2019. pa nadalje.

Osam godina iza rešetaka

U VKS-u ocjenjuju kako prvostepeni sud nije pravilno i dostatno cijenio značaj olakotnih okolnosti važnih za odmjeravanje jedinstvene kazne, ali samo onih olakotnih okolnosti koje su utvrđene u pravomoćnim presudama.

Bivši premijer Hrvatski do sada je iza rešetaka, u pritvoru ili po presudama, proveo gotovo osam godina. Prijevremeni otpust u hrvatskom zatvorskom sistemu može se tražiti već nakon polovine izdržane kazne, a najčešće se odobrava nakon dvije trećine kazne.

Izvor: Agencije