Bivši direktor INA-e i saradnik nepravomoćno osuđeni za aferu ‘Crosco’

Optužnica je teretila Bojana Milkovića i Miroslava Pacaka da su od 2002. do 2009. dodjeljivanje poslova drugim poduzećima uvjetovali davanjem mita.

Bivši direktor INA-e i nekadašnji predsjednik uprave Crosca u martu 2023. na Županijskom sudu u Zagrebu (Sanjin Strukic/PIXSELL)

Na zagrebačkom Županijskom sudu u petak su na ponovljenom suđenju zbog primanja mita u aferi “Crosco” nepravomoćno osuđeni bivši direktor INA-e nekadašnji predsjednik uprave Crosca Bojan Milković te bivši voditelj remonta platformi u toj kompaniji Miroslav Pacak.

Milković je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od četiri godine, a Pacak na tri i po godine.

Milkoviću se oduzima imovinska korist veća od 500.000 eura, a Pacaku oko 480.000 eura.

Također, Milkoviću je oduzeta slika Mersada Berbera “Dama u bijelom” te skupocjeni mobitel, koji su, prema optužnici, bili dio mita, a obojica nepravomoćnih osuđenika moraju platiti 2.000 eura sudskih troškova, prenosi Hina.

Pet do deset posto mita od ugovorenog posla

Milković i Pacak su na prvom suđenju nepravomoćno oslobođeni optužbi jer je sud smatrao kako nije dokazano da su uzeli mito.

Nakon Uskokove žalbe prvostepena presuda je ukinuta, pa je postupak vraćen na ponovno suđenje.

Optužnica je teretila Milkovića i Pacaka da su od 2002. do 2009. godine dodjeljivanje poslova drugim poduzećima uvjetovali davanjem mita od pet posto neto vrijednosti ugovorenog posla, odnosno u drugim slučajevima deset posto od vrijednosti ukupno izvedenih radova.

Milković je uhapšen u martu 2011. godine, a Pacak mjesec kasnije, pri povratku iz Tunisa.

Optužnica protiv njih je podignuta krajem te godine, dok im je prvo suđenje počelo u septembru 2012. godine.

Izvor: Agencije