Većina stranaka u Crnoj Gori predala izborne liste

Prethodnih dana partije parlamentarne većine su raskinule dosadašnje političke saveze i formirale nove, a lideri i funkcineri svih opozicionih partija su se povukli sa čelnih pozicija.

Analitičari ocjenjuju da su drastične političke prekompozicije očekivane nakon 'političkog zemljotresa' u vidu odlaska Đukanovića s vlasti i čela DPS (Al Jazeera)

Većina stranaka u Crnoj Gori predala je sinoć, uoči samog isteka roka, liste za vanredne parlamentarne izbore zakazane za 11. juni, piše Beta.

Rok za predaju listi Državnoj izbornoj komisiji istekao je u ponoć.

Prethodnih dana partije parlamentarne većine su raskinule dosadašnje političke saveze i formirale nove, a lideri i funkcineri svih opozicionih partija su se povukli sa čelnih pozicija.

Spajić predvodi Pokret ‘Evropa sad’

Pokret Evropa sad, koji će, sudeći prema dosadašnjim rezultatima lokalnih i predsjedničkih izbora, biti okosnica buduće Vlade, predao je izbornu listu koju predvodi lider Milojko Spajić.

Na listi ima nekoliko prepoznatljivijih kadrova iz nekoliko drugih manjih stranaka koje sa njima nastupaju u koaliciji, ali i bivši savjetnik za bezbjednost Dritana Abazovića dok je bio potpredsjednik Vlade, koji ga je napustio.

Mediji su prethodnih dana pisali o svađi na Predsjedništvu oko sastava liste između Spajića i novoizabranog predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića, koji je potpredsjednik tog pokreta.

Mediji već mjesecima pišu o dvije struje unutar tog saveza koje sa jedne strane predvodi Spajić a sa druge Milatović, ali i da Spajić ima kontrolu nad strankom, bez obzira što je Milatović ostvario historijski rezultat na predsjedničkim izborima kada je osvojio 60 posto glasova, odnosno 230.000, što je najveća podrška koju je neko dobio u novijoj crnogorskoj historiji, pišu agencije.

Listu je predala i Demokratska Crna Gora i Građanski pokret URA pod sloganom “Hrabro se broji!”. Nosilac liste je lider Demokrata Aleksa Bečić.

Na listi je premijer u tehničkom mandatu Abazović. Te dvije stranke su jedno vrijeme bile žestoko suprotstravljene i razmjenjivale su teške optužbe, ali su uoči izbora odlučile da na njih izađu zajedno.

URA Dritana Abazovića je na prethodnim izborima, 2020. godine, bila tas na vagi sa četiri zastupnika i odlučila da nakon 30 godina DPS pošalje u opoziciju. Sada bi se, prema istraživanja javnog mnijenja, da je izašla samostalno borila za cenzus.

DF ne nastupa zajedno

Demokratski front (DF) koji je bio najbrojnija koalicija parlamentarne većine je odlučio da ne nastupa zajedno.

Predstavnici koalicije koju čine Nova srpska demokratija (NSD), Demokratska narodna partija (DNP) i Radnička partija, predali su Državnoj izbornoj komisiji listu “Za budućnost Crne Gore”. U vrhu stranke je većina starih prepoznatljivih kadrova.

Andrija Mandić, lider Nove srpske demokratije, Milan Knežević, predsjednik Demokratske narodne partije i Nebojša Medojević, vođa Pokreta za promjene, saopštili su 14. maja na zajedničkoj press-konferenciji da nastavljaju političku borbu pojedinačnim djelovanjem.

Pokret za promjene tako nastupa samostalno a predvode je stari kadrovi, zbog čega je jedan dio funkcionera napustio tu stranku, piše Beta.

Koalicija koju čine Socijalistička narodna partija (SNP) i Demos predala je Državnoj izbornoj komisiji izbornu listu. Koalicija će nastupiti pod sloganom “Za tebe”.

Nosilac liste je predsjednik SNP-a Vladimir Joković. Nekoliko čelnih funkcionera te partije, koja je takođe bila među partijama vlasti i sada je u Vladi Dritana Abazovića, među kojima je i nekoliko ministara ali i predsjednica parlamenta Danijela Đurović, odbilo je da se nađe na listi te stranke nezadovoljni kadrovskim sastavom.

Podmlađena lista koju predvodi DPS

Koalicija Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD), Liberalne partije (LP) i Demokratske unije Albanaca (DUA) predala je ranije juče listu za parlamentarne izbore 11. juna pod nazivom “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada!”.

Na listi nema “starih” kadrova i funkcionera koji su u dijelu javnosti prepoznati kao kontroverzni i lista je značajno podmlađena.

Promjene su uslijedile poslije ostavke višedecenijeskog predsjednika stranke Mila Đukanović, nakon što je izgubio na predsjedničkim izborima od Jakova Milatovića iz Pokreta Evropa sad. Listu predvodi v.d. predsjednika stranke Danijel Živković.

Listu je predala i procrnogorska Socijaldemokratska partija (SDP) koja se u posljednji trenutak odlučila na samostalni nastup i koju prevodi gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković.

Na izborima će nastupati i manjinske stranke, nekoliko novih stranaka i pokreta među kojima i Preokret Srđana Perića, bivšeg zastupnika.

Analitičari ocjenjuju da su drastične političke prekompozicije očekivane nakon ‘političkog zemljotresa’ u vidu odlaska Đukanovića s vlasti i čela DPS.

Profesor međunarodnih odnosa na Bostonskom univerzitetu Vesko Garčević kaže međutim da je iznenađen brzinom tih promjena. “Iako sam predvidio, pregrupisavanje sam očekivao nakon izbora 11. juna”, rekao je on za Radio Slobodna Evropa.

On smatra da do rekonstrukcija unutar partija dolazi i usljed straha od uspjeha pokreta Evropa sad, koji ulazi u biračko tijelo DF-a ali i DPS-a.

Izvor: Agencije