Varhelyi u Sarajevu: U doba rata trebamo saveznike, a da oni ne idu u Moskvu

Komesar za susjedstvo i proširenje Evropske unije Oliver Varhelyi izjavio je u Sarajevu kako Bosna i Hercegovina zaslužuje biti dio EU-a.

Varhelyi je u Sarajevu danas zajedno s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto dopredsjedavao Političkim forumom na visokom nivou (Anadolija)

Komesar za susjedstvo i proširenje Evropske unije (EU) Oliver Varhelyi izjavio je u Sarajevu kako Bosna i Hercegovina zaslužuje biti dio EU-a, da u doba rata Rusije protiv Ukrajine EU treba sve svoje saveznike, dodavši i da saveznici EU-a ne idu u Rusiju, javlja Anadolija.

Varhelyi je zajedno s predsjedavajućom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto dopredsjedavao Političkim forumom na visokom nivou, kojem su učestvovali članovi kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predstavnici klubova oba doma PSBiH, premijeri entiteta, premijeri kantona u Federaciji BiH i gradonačelnik Brčko Distrikta BiH.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka Varhelyi je rekao kako je danas ovdje jer je Bosna i Hercegovina zemlja kandidat za članstvo u EU.

Napredak u radu

“Kandidatski status predstavlja jedan izraz nadanja od strane EU-a i pokazatalj je da zemlja zaslužuje biti dio EU-a, i ne samo da zaslužuje, naša su očekivanja da ona jednog dana postane članica. Vi sa svoje strane svjedočite jednom snažnom angažmanu i nadam se da će taj snažan angažman dovesti i do nekih konkretnih rezultata”, rekao je Varhelyi.

Kazao je kako je sretan što može vidjeti napredak u radu novih saziva vlasti na svim nivoima.

„Na nivou BiH u rekordnom roku, nezapamćeno je da je ovako brzo formirana vlast i da je usvojen budžet. Imamo formiranu vlast i budžet na nivou Federacije BiH i na drugim nivoima. Sve su to dodatne potvrde da je kandidatski status bio jedan snažan faktor i odigrao snažnu ulogu u svim ovim dešavanjima. Uvjeren sam i siguran da ovaj današnji susret predstavlja jednu istinsku prekretnicu u konkretnoj realizaciji svih inicijativa, 14 ključnih prioriteta, kao i preporuke 8+1, a to su reforme koje su ključne za napredak BiH“, rekao je Varhelyi te dodao:

“Sada kada su zadaće jasno utvrđene nadam se da ćemo imati jednu bržu dinamiku. U ovakvim vremenima, u doba rata Rusije protiv Ukrajine nama trebaju svi naši saveznici, zato je vrlo važno da danas uputimo jasne poruke iz Sarajeva”, dodao je Varhelyi.

‘Naši saveznici ne idu u Rusiju’

Odgovarajući na pitanja novinara, Varhelyi je naglasio kako vjeruje da će EU osnažiti svoj strateški pristup pomenutim temama, naglašavajući kako su prioriteti 8+1 vrlo jasni.

“Moram uputiti jednu poruku koja se odnosi ne samo na BiH već na sve zemlje kandidate. Neće biti nikakvih prečica i popuštanja, to se na sve odnosi podjednako”, rekao je Varhelyi.

Na pitanje u vezi s najavama predsjednika entiteta RS Milorada Dodika o skorijoj posjeti Rusiji, odnosno koliko prisni odnosi Dodika s Vladimirom Putinom udaljavaju BiH od evropskog puta, Varhalyi je odgovorio kratko:

“Naši saveznici ne idu u Rusiju, to bi bio moj odgovor. Ko želi biti naš saveznik, ne ide u Rusiju”.

Izvor: Agencije