Vanredno stanje u Karlovcu i Hrvatskoj Kostajnici, dolazak vodenog vala iz BiH

Značajno su narasli vodostaji Kupe i Korane na karlovačkom području, kritično je i na području Hrvatske Kostajnice a očekuje se dolazak vodenog vala iz BiH.

Kritično je i na području Hrvatske Kostajnice, a Kostajnici prijete i podzemne vode i Una iz BiH (Pixsell)

Zbog obilnih kiša značajno su narasli vodostaji Kupe i Korane na karlovačkom području gdje je proglašeno vanredno stanje, a kritično je i na području Hrvatske Kostajnice te se očekuje dolazak vodenog vala, javlja Hina.

Noćas u 1 sat proglašeno je vanredno stanje za rijeku Koranu u Karlovcu. Jutros u 8 sati je u Karlovcu izmjeren vodostaj Korane od 829 centimetara, a Kupe 828.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je da je u toku sastanak štaba civilne zaštite.

Nivo Mrežnice u Dugoj Resi stagnira i iznosio je u 7 sati 432 centimetra, a Gornje Dobre kod Ogulina već satima pada i vodostaj iznosi 263 centimetra.

Kritično je i na području Hrvatske Kostajnice, a Kostajnici prijete i podzemne vode i Una iz BiH.

“Vodostaj Une je 486. Ono što nas pogađa su obilni pljuskovi. Sve snage su na terenu. Odradile su cijelu noć, a pumpe nisu stajale. Zasad uspjevamo održati razinu vode 40 cm razlike u odnosu na rijeku Unu”, kazao je za emisiju Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog’ gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Očekuje se val iz BiH

Dodao je kako se očekuje val iz BiH. Nadaju se da će se uspjeti odbraniti, uz minimalne štete. Upitan spremaju li se evakuacije, Bišćan je odgovorio kako je ogroman trud uložen u samu pripremu i odbrane od poplave da do evakuacije ne bi trebalo doći.

Upozorio je na opasnost od podzemnih voda na koje niko ne može utjecati.

U Hrvatskoj Kostajnici gdje je na snazi vanredno stanje odbrane od poplava, vodostaj Une u protekla 24 sata porastao je 52 centimetara i u srijedu ujutro iznosio je visokih 490 centimetara, a Kostajnici prijete i podzemne vode i Una iz BiH.

Uprkos cjelonoćnoj borbi s nabujalom  Unom, pritisak vode zečji nasipi nisu izdržali u pojedinim dijelovima; te du poplavljene neke ulice.

Vodostaje Une u porastu je i uzvodno od Hrvatske Kostajnice, u Strugi Banskoj i Dobretinu, kao i nizvodno sve do ušća u Savu u Jasenovcu, koja je dostigla vodostaj od 837 centimetara i gdje su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava.

U Gospiću rastu vodostaji

Zbog 60 litara kiše, koja je jučer pala u Gospiću na vodom zasićeno tlo, u srijedu rastu svi vodostaji, na dva se mjesta u gradu ispumpava oborinska voda s prometnica, a za sada se izlila jedino Bogdanica u Smiljanu, na lokaciji gdje je i inače za visokih vodostaja razlijevanje vode.

Prema riječima Lidije Pernar iz Hrvatskih voda, treba uzeti u obzir da je na Zavižanu palo 57 litara kiše, te su svuda vodostaji u porastu. Prati se stanje i očekuje se svakako, rekla je Pernar, procjenjujući da će biti poplavljeni dijelovi Kosinja, Gacke doline i Gospića.

Tokom noći je potok Kosinjski Bakovac narastao na 43 prostornih metara u sekundi i izlio se na cestu za Kosinjski Bakovac.

“Sve druge ceste u Kosinju su još uvijek prohodne”, dodala je Pernar.

Nadležni Stožeri su svi aktivni i obilaze prometnice.

Izvor: Agencije