Bihać, Sanski Most i Bosanska Krupa proglasili stanje prirodne nesreće

Obilne padavine prouzrokovale su rast vodostaja svih rijeka, izlijevanje vode iz riječnih korita, prodiranje vode u stambene, poslovne i pomoćne objekte, kao i aktivaciju klizišta.

U Bihaću je poplavljeno oko 200 objekata u deset gradskih naselja, ali i veliki broj poljoprivrednih dobara (Facebook/Grad Bihać)

Zbog obilnih padavina, izlijevanja rijeka i poplava u Federaciji BiH najugroženija područja su Krajina i Unsko-sanski kanton.

Jučer je i grad Bihać proglasio stanje prirodne nesreće usljed poplava. Tako da su tom kantonu već dva grada i jedna općina proglasili stanje prirodne nesreće. Pored Bihaća stanje prirodne nesreće proglasili su i Sanski Most i Bosanska Krupa.

Obilne padavine prouzrokovale su rast vodostaja svih rijeka, izlijevanje vode iz riječnih korita, prodiranje vode u stambene, poslovne i pomoćne objekte, kao i aktivaciju klizišta.

Situacija se jutro pogoršala u Bosanskoj Krupi, pišu bh. mediji. Voda je poplavila veliki dio grada i poplavila prizemlje brojnih kuća i zgrada, a vodostaj je viši nego što je ikad izmjeren.

Ceste su zatvorene za saobraćaj, na svim kritičnim područjima se nalaze čamci službi spašavanja koje su pripravnosti i spremne pružiti pomoć.

Poplavljeni objekti u Bihaću

U Bihaću je došlo do plavljanja više objekata i do aktiviranja klišta, rekla je Feni glasnovogovnica FUCZ Majda Kovač.

“U MZ Kulen Vakuf rijeka Una poplavila je više objekata a došlo je i do aktiviranja klizišta, dok je u MZ Martin Brod pet stambenih objekata poplavljeno. Zbog izlijevanja vode na kolovoz otežano se saobraća (jednom trakom) na putevima na širem području Kulen Vakufa (Kulen Vakuf-Martin Brod, Orašac-Ćelije). Putna komunikacija prema naselju Klisa je u prekidu. Jedinica CZ-e za spašavanje na vodi i pod vodom uz pomoć Crvenog križa Grada Bihaća i organizacije Pomozi.ba cjelodnevno je vršila dostavu hrane i pitke vode za mještane naselja Klisa,” rekla je Kovač.

U naselju Muslići došlo je do izlijevanja vode (oborinske vode) na magistralni put M5 Bihać-Izačić.

“U MZ Pokoj mještani pomenute MZ-e postavljaju vreće sa pijeskom u cilju zaštite od poplava, a dvije nepokretne osobe su evakuisane. U naselju Kostela voda je poplavila magistralni put M 14 i isti je zatvoren za saobraćaj, a alternativni pravac je preko mjesta Gata,” rekla je Kovač.

U MZ Klokot-naselje Pecikovići su odsječeni od ostatka pomenute MZ-e, te su poplavljeni prilazi Klokot I i II (mogu saobraćati džipovi i veća motorna vozila). U naselju Papari I i II voda se izlijeva preko kolovoza (oborinske vode i kanali). U naselju Bijelo brdo oborinske vode idu kroz dvorišta.

“Ukupno u desetak bihaćkih mjesnih zajednica poplavljeno je više od 200 objekata i veća površina poljoprivrednog zemljišta,” naglasila je Kovač.

Dodala je da su štabovi civilne zaštite i Bihaća i ostalih općina i pripadnici civilne zaštite konstanto na terenu i prate situaciju.

“Tamo gdje je potrebno pitke vode dostavlja se pitka voda, gdje su potrebne vreće s pjeskom, one su već postavljene,” kazala je Kovač.

Kovač: Vodostaji u padu

Prema njenim riječima, FUCZ je u stalnom kontaktu i sa kantonalnom upravom CZ i sa općinskim službama. Stavljene su u pripravnosti i snage FUZC i ljudske i materijalno tehnička sredstva.

“U kontaktu smo i sa Vladom FBiH i premijerom Nerminom Nikšićem, i oni su se stavili na raspolaganje i u stalnoj su pripravnosti. Mi čak imamo i timove koji imaju sjedište u USK i koji mogu reagirati vrlo brzo,” istakla je Kovač.

 

 

Napomeula je da za sada kantonalna uprava CZ USK drži sve pod kontrolom i može da se nosi s ovom situaciju sa svojim resursima.

“Još uvijek nisu potrebne ni pumpe a ni materijalni ni ljudski resursi, a onog momenta ako bude potrebe FUCZ će se staviti odmah na raspolaganje,” rekla je.

Naglasila je da su jutros trenutno svi vodostaji u stagnaciji ili u padu.

“Iako se najavljuju nove padavine, nadamo se da će period bez padavina biti što duži kako bi se voda koliko toliko povukla,” kazala je za Fenu Kovač.

Izvor: Agencije