Lažne dojave o bombama u beogradskim školama

Ministarstvo obrazovanja Srbije saopćilo je da su dojave stigle na meil adrese 78 osnovnih i 37 srednjih škola u beogradskim opštinama.

Prijave su nakon nedavnog masovnog ubistva u osnovnoj školi 'Vladislav Ribnikar' izazvale novo uznemirenje javnosti (Reuters)

Dojave o podmetnutim eksplozivnim napravama koje su u srijedu stigle na elektronske adrese 78 osnovnih i 37 srednjih škola u beogradskim opštinama su lažne, potvrđeno je Tanjugu u Mnistarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Na adrese više od 100 beogradskih škola u srijedu ujutro upućene su dojave o navodno postavljenim bombama, što je, nakon nedavnog masovnog ubistva u osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar”, izazvalo novo uznemirenje javnosti.

Policija je do kasnog poslijepodneva pregledavala škole, dok je prijepodnevna nastava prekinuta.

Dojave su upućene školama u prigradskim naseljima Kotež, Grocka, Resnik te u Novom Beogradu, Zemunu, na Banovom Brdu, ali i centru grada, gdje je roditelje učenika škole “Drinka Pavlović” dočekala poruka da ne dovode djecu, javili su beogradski mediji.

Višestruka ubistva 3. i 4. maja

Iz Treće beogradske gimnazije, u koju je, također, stigla dojava o bombi, saopćeno je da će prijepodnevna smjena biti organizirana online, a popodnevna “u skladu sa situacijom”.

MUP Srbije je potvrdio agenciji FoNet kako su “u više škola na teritoriji Beograda upućene dojave o bombama”, a provjere su provodili pripadnici protudiverzijskih ekipa MUP-a.

Ministarstvo obrazovanja Srbije saopćilo je da su dojave stigle na meil adrese 78 osnovnih i 37 srednjih škola u beogradskim općinama.

Zbog sigurnosti učenika i zaposlenih, nastava u prvoj smjeni je prekinuta do okončanja policijskog pregleda, dok su pojedine škole već pregledane i nastava u njima se odvija bez problema.

Dojave o postavljenim bombama dolaze dvije sedmice nakon što je 3. maja u beogradskoj osnovnoj školi 13-godišnji učenik iz očevih pištolja ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio šestero učenika i nastavnicu.

Jedna od ranjenih djevojčica preminula je 15. maja.

Predato 20.000 komada oružja

Dan kasnije u tri sela kod Mladenovca 21-godišnjak je iz automatskog oružja i pištolja ubio osam, uglavnom mlađih osoba, a ranio 14.

Obojica počinitelja su uhapšena, osumnjičeni iz Mladenovca je priznao zločin, a 13-godišnji učenik po zakonu ne može biti krivično odgovoran.

Uhapšeni su i očevi obojice napadača i određen im je pritvor.

U Srbiji je od 8. maja u toku akcija predaje nelegalnog oružja, bez dokaza o porijeklu i bez krivične odgovornosti, a do utorka navečer predano je otprilike 20.000 komada raznog oružja te približno milion komada municije različitog kalibra i minsko-eksplozivnih sredstava.

Akcija na poziv MUP-a traje do 8. juna, nakon čega će, kako je najavio državni vrh, uslijediti pretresi kuća i stanova, uz stroge novčane i zatvorske kazne.

Izvor: Agencije