Bh. alpinista Tomislav Cvitanušić popeo se na Mont Everest

Nakon uspona na najveću planinu svijeta bosanskohercegovački triatlonac je spojen na kisik; sada mu predstoji još jedan težak dio – povratak, rekao je za Al Jazeeru njegov prijatelj i alpinista Muhamed Gafić.

Proteklih dana surovi vremenski uslovi otežavali su ekspediciji put prema vrhu, ali su svi članovi bili izuzetno spremni i oprezni (EPA)

Bosanskohercegovački triatlonac i alpinista popeo se u srijedu na najveću planinu svijeta Mont Everest, a u prvom javljanju iz C4 kampa poručio je kako su on i njegov tim pristupili na vrh.

Vijest je za Al Jazeeru potvrdio njegov prijatelj i alpinista Muhamed Gafić.

“Tomo je poslao poruku da su u 8:21 ujutro po lokalnom vremenu pristupili na vrh. Upravo su se vratili u C4 i spojili se na nove boce kisika. Poručio je da će se javiti za dva dana, kada dođe u bazu”, rekao je Gafić.

Kisik je veoma važan jer na 8.000 metara nadmorske visine zrak ima trećinu kisika u odnosu na onaj na nivou mora.

Anadolija je javila da su proteklih dana surovi vremenski uslovi otežavali ekspediciji put prema vrhu, ali da su svi članovi bili izuzetno spremni i oprezni, a nakon što se i vrijeme stabiliziralo, odlučili su krenuti na vrh.

‘Izašao iz zone smrti’

Cvitanušićev pohod na Mont Everest počeo je 31. marta, kada je krenuo sa sarajevskog aerodroma prema Nepalu.

Dolaskom u Bazni kamp na 5.300 metara počela je avantura za poznatog bh. alpinistu, triatlonca i Ironmana te njegov tim, na čijem je čelu bio, kao jedan od najiskusnijih alpinista.

“Tomo nije smio rizikovati da bude iscrpljen, jer bi to uticalo i na njegov uspjeh. Uspio se popeti na vrh, ali to je tek pola njegovog puta na ovoj planini, jer mu sada predstoji još jedan težak dio, a to je povratak. Dio tog težeg puta je već prošao i stigao je u kamp C4, što znači da je izašao iz ‘zone smrti’, kako se zove taj dio“, pojasnio je Gafić.

Izvor: Al Jazeera i agencije