#AJBCAFE: Internetski botovi – mala grupa glasnih napadača

Na Al Jazeeri Balkans večeras u 21:30 pogledajte prvu od deset epizoda serijala #AJBCAFE, u kojoj se govori o internetskim botovima i stranačkim online ratnicima, kako ih prepoznati i boriti se protiv njih kao i o zakonskoj regulativi u toj oblasti.

U okviru provedbe projekta UNESCO-a Social Media 4 Peace, kako bi se aktivno identifikovali i razotkrili utjecaji govora mržnje, diskriminacije i lažnih vijesti u regiji Zapadnog Balkana, Al Jazeera Balkans će sedmično emitovati serijal od deset polusatnih debatnih emisija. Cilj je istražiti kako se boriti i pronaći najbolje pristupe i rješenja za probleme nastale kao rezultat sve češćeg korištenja društvenih mreža za širenje govora mržnje, diskriminacije i lažnih vijesti.

Melisa Durak, rukovoditeljica projekta Social Media for Peace (UNESCO) nam pojašnjava kontekst: “Promatrajući društvene mreže primijetili smo i pozitivne i negativne utjecaje njihovog korištenja. One nam pomažu i mogu biti koristan komunikacijski alat, ali, u drugu ruku, sve je više negativnog korištenja društvenih mreža, što je zabrinjavajuće, a naročito problematična ponašanja su „cyberbullying“ nasilje i „trollanje“, koja za cilj imaju provokaciju korisnika”.

U prvoj emisiji koja govori o internetskim botovima kao maloj grupi glasnih napadača gostuju: Azra Husarić, BIRN BiH; Ermin Zatega, novinar Radija Slobodna Evropa (RSE) i Adis Maksić, profesor na Međunarodnom univerzitetu Burch.

Zatega je s redakcijskim kolegama tokom prošlogodišnje izborne kampanje otkrio armiju političkih i stranačkih botova. Radilo se o maloj, ali dobro organizovanoj grupi ljudi koja je bila vrlo glasna i efikasna u kreiranju napadačkog narativa i stavljanja mete na političke protivnike, novinare i sve druge neistomišljenike. Jedna grupa je kreirala sadržaj, druga ga je dijelila, a treća komentarisala, dok su stvarni korisnici u virtuelnom svijetu nesvjesni toga, djelovali da ciljano huškačko i napadačko ponašanje bude prošireno i potencijalno preseljeno u stvarni svijet.

‘Social Media 4 Peace’

U razgovoru je primijećeno da izostaju reakcije institucija kod huškačkog ponašanja i širenja mržnje na internetu, koje se umjesto djelovanja, pozivaju na nedostatak zakonskih rješenja, nedovoljno edukacije i kapaciteta, što utječe da se negativne društvene pojave šire u mnogo većem obimu nego što bi to bio slučaj da se reaguje po službenoj dužnosti.

Zakoni u Bosni i Hercegovini to pitanje ne regulišu striktno, pa zbog toga Tužilaštvo BiH za većinu prijava koje im pošalju građani, novinari ili stranke ne dižu optužnice. Međutim, rješenje i zakonski put, ipak, postoje.

Više o tome saznajte u emisiji #AJBCAFE koju uređuje i vodi Lejla Mazlić.

Povodom početka emitovanja debatnog serijala Harun Karčić, izvršni producent Odjela Current Affairs Al Jazeere Balkans, kaže: ”Zaista mi je drago što na ovom projektu sarađujemo s kolegama iz UNESCO-a. Želimo da naša javnost, pogotovo mlađi gledaoci, bude bolje upoznata s posljedicama govora mržnje, cyber bullyinga, diskriminacije i dezinformisanja – kako bi navrijeme mogli prepoznati takve tendencije i adekvatno reagovati.”

Projekt Social Media 4 Peace finansira Evropska unija, a provodi UNESCO u Bosni i Hercegovini, Kolumbiji, Indoneziji i Keniji od januara 2021. godine. Usklađen je s ukupnom strategijom UNESCO-a za borbu protiv dezinformacija kroz njegovanje informacija kao javnog dobra i jačanje transparentnosti internetskog ekosistema. Projekt će doprinijeti postizanju 16. cilja održivog razvoja, promovisanju pravednih, mirnih i inkluzivnih društava i Planu akcije UN-a o govoru mržnje koji je pokrenuo generalni sekretar UN-a Antonio Guterres u borbi protiv uznemirujućeg vala ksenofobije, rasizma i netolerancije na internetu.

Izvor: Al Jazeera