Sebija Izetbegović dobila otkaz na Medicinskom fakultetu

Ranije je Senat UNSA-e oduzeo Izetbegović zvanje magistra i doktora nauka, a Vlada Kantona Sarajevo usvojila i proslijedila Zaključak Vladi FBiH za njenu smjenu s čela KCUS-a.

Početkom marta Senat Univerziteta u Sarajevu poništio je diplomu postdiplomskih studija Sebiji Izetbegović, direktorici Kliničkog centra u Sarajevu (Al Jazeera)

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) dobila je otkaz na sarajevskom Medicinskom fakultetu, potvrdio je za portal Al Jazeere Balkans rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj.

Raskid ugovora je zvanično uručen 24. aprila ove godine, a osim rektora Škrijelja potpisala ga je i dekanesa Medicinskog fakulteta Amina Valjevac.

“Dr. Sebiji Izetbegović prestaje radni odnos s Medicinskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu na osnovu zaključenog Ugovor o radu ne neodređeno vrijeme s nepunim radnim vremenom  od 15. 12. 2014. godine, zbog stavljanja van snage odluke Senata Univerziteta u Sarajevu od 29. 1. 2022. godine o izboru imenovane u zvanje redovne profesorice za oblast Ginekologija i akušerstvo na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu”, navodi se u rješenju na koje se pozivaju pojedini bh. mediji.

Oduzeto zvanje

Ranije je Senat UNSA-e oduzeo Izetbegović zvanje magistra i doktora nauka, a Vlada Kantona Sarajevo je usvojila i proslijedila Zaključak Vladi FBiH za njenu smjenu s čela KCUS-a.

Za odluku je glasalo 30 članova Senata, šest je bilo suzdržanih, a dvoje protiv. Članovi Senata time su prihvatili izvještaj Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, kojim Sarajevskom univerzitetu nalaže da Sebiji Izetbegović poništi zvanje.

Medicinski fakultet UNSA-e je nekoliko dana prije ove odluke zatražio od rektora da uloži žalbu na odluku Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, što je on odbio.

Zastupnica u kantonalnoj skupštini

Izetbegović, koja je i zastupnica Stranke demokratske akcije (SDA) u Kantonu Sarajevo, početkom marta je oduzeto zvanje magistra medicinskih nauka zbog sumnje u njegovo stjecanje kao i zvanje redovne profesorice.

Njeni advokati odluke Senata nazivaju nezapamćenim političkim progonom.

Izvor: Al Jazeera i agencije