Schmidt: Ponovno ću intervenirati ako bude blokada

Visoki predstavnik je odbacio kao neutemeljene prigovore SDA o pristranosti, poručivši da je ta stranka izgubila izbore 2. oktobra bez njegovog doprinosa.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt poslao Vijeću sigurnosti redovni šestomjesečni izvještaj o stanju u BiH
Christianu Schmidtu na čelu međunarodne uprave u BiH stoje na raspolaganju široke ovlasti (EPA)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt najavio je da će ponovno intervenirati ukoliko dođe do blokade institucija u toj zemlji, vjerujući da je ranijim intervencijama u Izborni zakon Bosne i Hercegovine i Ustav entiteta Federacija Bosne i Hercegovine doveo do deblokade i pomogao napredak te zemlje prema Evropskoj uniji.

“Morate shvatiti da će postojati odgovor na svaku blokadu, jer postoji obaveza”, rekao je on za Glas Amerike (VOA) na pitanje hoće li nastaviti s intervencijama u zakone i druge propise u Bosni i Hercegovini.

Njemačkom političaru na čelu međunarodne uprave u Bosni i Hercegovini stoje na raspolaganju široke ovlasti.

Upotrijebio ih je na dan održavanja općih izbora 2. oktobra prošle godine te krajem aprila, kada je omogućio izbor nove Vlade Federacije.

Toj odluci se protivila Stranka demokratske akcije (SDA), budući da je izbačena iz vladajuće koalicije koju sada čine stranke “Trojke” – Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine, Narod i Pravda (NiP), Naša stranka (NS) – i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine s partnerima.

‘Intervencija u Izborni zakon imala učinka’

Schmidt vjeruje kako je njegova intervencija imala učinka, zbog čega je izabrano vodstvo Federacije, popunjen Ustavni sud Federacije te imenovana nova Vlada Federacije, na što se čekalo godinama te je deblokiran i evropski put zemlje, prenosi Hina.

Visoki predstavnik je odbacio kao neutemeljene prigovore SDA o pristranosti.

“SDA je izgubila predsjedničke izbore 2. oktobra bez ikakvog doprinosa s moje strane. Sami su odgovorni za svoj poraz”, dodao je Schmidt.

Vjeruje kako će njegove intervencije u Izborni zakon Bosne i Hercegovine pogodovati političkom pluralizmu, odbacujući prigovore da je izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine i Ustava Federacije pogodovao HDZ-u BiH.

“Moja odluka će doprinijeti živopisnijem spektru različitih stranaka, ne samo kada je riječ o nacionalnim grupama, nego i građanima. Tako da sam uvjeren kako smo na pravom putu”, rekao je Schmidt.

Izvor: Agencije