Frontex od 1. jula na crnogorskim granicama

Sporazum će omogućiti organiziranje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova za upravljanje granicom Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori.

Uredba omogućava osoblju Frontexa da vrši izvršna ovlaštenja, kao što su granične provjere i registracija lica (EPA)

Vijeće Evropske unije usvojilo je odluku o potpisivanju sporazuma s Crnom Gorom o operativnim aktivnostima koje provodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu (Frontex).

Sporazum će omogućiti organiziranje zajedničkih operacija i raspoređivanje timova za upravljanje granicom Frontexa u Crnoj Gori, prenosi Tanjug, pozivajući se na portal Radio-televizije Crne Gore (RTCG).

“Frontex ima važnu ulogu u osiguravanju sigurnih granica EU-a. Jača saradnja Frontexa i Crne Gore će poboljšati sigurnost na vanjskim granicama EU-a. Zahvaljujući sporazumu, Frontex će moći pomoći Crnoj Gori u upravljanju migracionim tokovima, suzbijanju ilegalne imigracije i suzbijanju prekograničnog kriminala”, kazao je švedski ministar pravde Gunar Stromer.

EP daje saglasnost na sporazum

Od usvajanja nove uredbe Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu 2019. godine, Frontex može pomoći zemljama s kojima potpisuje sporazume na cijeloj teritoriji, a ne samo u regijama koje se graniče s EU-om, kao što je bio slučaj s prethodnim mandatom.

Uredba također omogućava osoblju Frontexa da vrši izvršna ovlaštenja, kao što su granične provjere i registracija lica.

Sporazum će se privremeno primjenjivati od 1. jula ove godine.

Nakon što Evropski parlament da saglasnost na sporazum, Evropsko vijeće ga može konačno zaključiti.

Izvor: Agencije