EU i Zapadni Balkan u borbi protiv ilegalne trgovine oružjem

Zajednički cilj je povećanje evropske sigurnosti i zaštita građana u članicama i budućim članicama Evropske unije, rekao je potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell.

Borrell je ukazao na značaj borbe protiv trgovine malokalibarskim oružjem i trgovaca oružjem (Reuters)

Potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell rekao je u Briselu na konferenciji EU – Zapadni Balkan o kontroli vatrenog oružja da je Uniji potreban miran i stabilan region kako bi države kandidate doveli do punopravnog članstva u Evropskoj uniji.

Borrell je na sastanku na visokom nivou o Mapi puta za Zapadni Balkan protiv ilegalne trgovine oružjem rekao da je kontrola vatrenog oružja u regionu izuzetno važna jer su posljedice, ako je nema, veoma teške, u šta su se svi uvjerili prije dvije sedmice (masakri u školi u Beogradu i okolini Mladenovca), prenosi agencija Beta.

Visoki predstavnik Evropske unije izrazio je najdublje saučešće Srbiji zbog nedavnih tragičnih događaja, ističući da takvi događaji dodatno ukazuju na značaj borbe protiv trgovine malokalibarskim oružjem i trgovaca oružjem.

“Naš rad učinit će Evropu sigurnijom i to postaje još važnije u izazovnim vremenima u kojima živimo”, rekao je Borrell na otvaranju Ministarske konferencije o Regionalnoj mapi puta za sveobuhvatnu kontrolu malokalibarskog i lakog naoružanja (SALW) na Zapadnom Balkanu.

Borrell je rekao i da je kampanja prikupljanja oružja koju je pokrenula Vlada Srbije uz podršku EU-a pokazala vrijednost i značaj saradnje u oblasti sigurnosti.

‘Kontaminiranje’ kontinenta

Rekao je i da je dužnost tijela, institucija, članica EU-a, švedskog predsjedavanja kao i cijelog Zapadnog Balkana, da se bore protiv nasilja i trgovaca oružjem kako bi ih spriječili da “kontaminiraju cijeli kontinent”.

Borrell je istakao da je zajednički cilj povećanje evropske sigurnosti i zaštita građana u članicama i budućim članicama EU-a.

Naveo je i da je EU u posljednjih 20 godina investirala više od 38 miliona eura u aktivnosti kontrole naoružanja u regionu.

Kada je o Mapi puta riječ, Borrell je rekao da je razmatranje na srednji rok pokazalo primijetan napredak među jurisdikcijama u harmonizaciji njihovih pravnih okvira s pravnim tekovinama EU-a.

Uočeno je i jačanja kapaciteta za otkrivanje i istragu vatrenog oružja, što vodi standardizaciji u regionu i unapređenju operativne saradnje na Zapadnom Balkanu, rekao je Borrell.

Također je rekao da je Mapa puta postala model za ostale regione u svijetu.

Borrell je objavio i da je Vijeće Evropske unije usvojilo novu odluku (u novembru 2022) o dodjeli još četiri miliona eura u naredne tri godine. Najavio je i da će članice 2024. razmatrati dalju podršku.

Izvor: Agencije