Zagreb mijenja ulice nazvane po osobama povezanim s NDH

U zagrebačkim četvrtima Pešćenica-Žitnjak, Gornja Dubrava, Črnomerec i Trnje ide se u izmjenu imena ukupno 10 ulica koje su nazvane po osobama povezanim s Nezavisnom Državom Hrvatskom.

Građani Zagreba neće morati platiti troškove promjene ličnih dokumenata (Igor Kralj / Pixsell)

U zagrebačkim četvrtima Pešćenica-Žitnjak, Gornja Dubrava, Črnomerec i Trnje ide se u izmjenu imena ukupno deset ulica koje su nazvane po osobama povezanim s Nezavisnom Državom Hrvatskom (NDH), odlučio je Odbor za imenovanja trgova i ulica Gradske skupštine Zagreba.

Radi se o promjeni imena ulica Vladimira Arka, Filipa Lukasa, Ivana Šarića, Antuna Bonifačića u četvrti Pešćenica – Žitnjak, Frane Nevistića, Ivana Oršanića, Srećka Karamana i Branka Klarića na Črnomercu, ulice Vladimira Jurčića u Gornjoj Dubravi i Petra Grgeca na Trnju, prenosi Hina.

Zeleno svjetlo preimenovanjima dao je u petak skupštinski odbor, čija je predsjednica Rada Borić istaknula da je sve pokrenuto na inicijativu Documente – Centra za suočavanje s prošlošću i Svjetskog jevrejskog kongresa. Oni su se ranije obratili svim jedinicama lokalne samouprave, pa tako i Zagrebu, s popisom ulica i trgova koji nose ime pojedinaca povezanih s ustaškim režimom.

U poslanom dokumentu, navode se imena 25 pojedinaca povezanih s NDH koji u Hrvatskoj, u pojedinim mjestima i gradovima, imaju svoje ulice i trgove, pa i spomenike.

Zatražena mišljenja

Prije odluke o pokretanju preimenovanja, zatražena su mišljenja vijeća gradskih četvrti Pešćenica-Žitnjak, Črnomerca i Gornje Dubrave, dok se očitovanje trnjanskog vijeća očekuje uskoro.

Jedino su se u Gornjoj Dubravi, u čijem gradskom vijeću većinu ima opozicija, usprotivili prijedlogu za preimenovanjem.

“Vijeće, nakon provedenog glasovanja temeljem uvida u podnesenu dokumentaciju i provedenu raspravu vezano za traženo, ne podržava navedeni prijedlog o preimenovanju ulice Vladimira Jurčića”, ističe se u zaključku tog VGČ-a.

Prema dopisu Documente, Jurčić je bio profesor i književnik koji je, između ostalog, sudjelovao u ustaškoj promociji i indoktrinaciji mladeži.

Borić, međutim, ističe da će, uprkos negativnom mišljenju tog savjetodavnog tijela, krenuti u preimenovanje, s obzirom da vijeće nije argumentiralo svoju odbijenicu, a Svjetski jevrejski kongres je gradskom vijeću naknadno poslao ponovljeni zahtjev, s obrazloženjem koje su supotpisali historičari Hrvoje Klasić i Ivo Goldstein.

Za razliku od njih, u VGČ Pešćenica-Žitnjak, preimenovanje četiri ulice su podržali članovi Vijeća, uključujući i one opozicijske.

“Takav konsenzus pokazuje da naši sugrađani prepoznaju da javne površine ne zaslužuju biti imenovane po osobama koje su surađivale ili podržavale NDH”,  dodaje Borić.

Nadoknada troškova

Istaknula je i da je odluka Odbora početak procesa preimenovanja. Osim što će se uz prijedloge samih gradskih četvrti trebati izabrati nova imena ulica, sve još mora proći i javnu raspravu u trajanju od trideset dana i Agenciju za geografska imena. Nakon toga, prijedlog s novim imenima ulica uputit će se na glasanje u Gradsku skupštinu.

Istaknula je i da građani neće morati platiti troškove promjene ličnih dokumenata, s obzirom da će to, prema Zakonu o naseljima iz 2022, biti obveza jedinice lokalne samouprave.

“Grad bi to učinio i da nema zakonsku obavezu”, dodala je Borić.

Izvor: Agencije