Uhapšena tri pripadnika ISIL-a iz Sjeverne Makedonije

Tri makedonska državljanina pridružila su se oružanim formacijama ISIL-a tokom 2014. u Siriji i aktivno učestvovala u vojnim operacijama.

Detalj privođenja jednog od uhapšenih u Sjevernoj Makedoniji (Youtube/ MUP Sjeverne Makedonije)

Uhapšena su tri makedonska državljanina koji su kao borci grupe ISIL aktivno učestvovali u ratu u Siriji, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Sjeverne Makedonije, prenosi agencija Beta.

Kako se navodi u saopćenju, tri uhapšena pripadnika ISIL-a iz Sjeverne Makedonije “bila su u proteklom periodu predmet interesovanja službi sigurnosti” i uhapšeni su u okviru globalne borbe protiv terorizma.

Dvoje je, precizira se, uhapšeno u Sjevernoj Makedoniji, a jedan u Francuskoj po makedonskoj potjernci, u saradnji MUP-a i Agencije za nacionalnu sigurnost (ANB) i francuskih organa.

Kako navode iz policije Sjeverne Makedonije, to troje makedonskih državljana: O. S. (28), R. S. (33) i M. G. (26) pridružili su se oružanim formacijama ISIL-a tokom 2014. godine na teritoriji Sirije i aktivno učestvovali u vojnim operacijama.

Predviđeno tri do pet godin zatvora

“Postupajući po nalozima za pretrese kuća i drugih prostorija koje je izdao sudija za prethodni postupak, MUP je, danas u prijepodnevnim satima, izvršio pretrese na dvije lokacije u Skoplju kod O. S. i R. S, gdje su pronađeni i oduzeti oružje, municija, mobilni telefoni i drugi elektronski uređaji koji mogu sadržati dodatne dokaze o počinjenom krivičnom djelu”, saopćio je glasnogovornik MUP-a Sjeverne Makedonije.

Kako je istakao, u skladu sa osiguranim dokazima Sektor policije za borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizma je Tužilaštvu za organizirani kriminal Sjeverne Makedonije podnio krivičnu prijavu protiv navedenih osoba za krivično djelo “služba u neprijateljskoj vojsci”, predviđeno članom 322. Krivičnog zakonika.

Prema tom članu Zakonika, za učestvovanje “u neprijateljskoj vojsci”, predviđena je zatvorska kazna od najmanje tri godine, a za vrbovanje građana Sjeverne Makedonije od najmanje pet godina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada